بررسی زیستپزشکی مولکولی در مدرسه تابستانه بینالمللی "رویان"
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل از ایسنا، در این مدرسه تابستانه که از روز شنبه کار خود را آغاز کرده بود، ۳۳ سخنرانی علمی برگزار شد و حدود ۳۰۰ دانشجو و محقق شرکت کردند.
دکتر شریف مرادی دبیر علمی مدرسه تابستانه رویان درباره تفاوت این دوره مدرسه با دورههای سالهای گذشته گفت: مدارس سالهای اول متمرکز بر بحث سلولهای بنیادی، زیستشناسی تکوینی، پزشکی آینده و مسائلی از این دست بود. امسال اولین سالی است که در این مدرسه بحثهای مولکولی برجسته شده است و به طور خاص بحثهای مولکولی با هدف تشخیص و درمان بیماریها عنوان میشود؛ بنابراین، عنوان مدرسه تابستانه امسال، زیستپزشکی مولکولی از تشخیص تا درمان است و به این میپردازد که ما چه طور میتوانیم از دانش مولکولی و دانش زیستشناسی مولکولی خود برای تشخیص زودهنگام بیماریها و درمان کارآمد بیماریها استفاده کنیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره دلیل توجه به تشخیص و درمان مولکولی در این دوره از مدرسه تابستانه، گفت: در دنیا خیلی وقت است که مباحث مرتبط با مولکولی را آغاز کردهاند و ما کمی در این زمینه عقب هستیم، بحثهای تشخیص و درمان مولکولی هر روز شاخصتر میشوند و در دنیا حتی محصول هم در این زمینه وارد بازار شده است. امسال هدف مدرسه تابستانه رویان این بود که بر روی بحث تشخیص و درمان مولکولی تاکید کند. درمان مولکولی هنگامی انجام میگیرد که درک درستی از مولکولها به دست آمده باشد. دانش ما در ایران در این زمینه رو به افزایش است. با دانش مولکولی به هر بیمار یک نوع دارو داده میشود، چراکه بیماران پاسخهای متفاوتی به یک نوع درمان دارند و این دقیقاً در راستای پزشکی فردمحور و شخصی قرار میگیرد.
عضو هیاتعلمی پژوهشگاه رویان درباره شرایط حضور شرکتکنندگان در این مدرسه تابستانه، گفت: محدودیت خاصی وجود نداشته و از دانشجوی لیسانس تا دانشجوی مقطع دکتری میتوانستند در این مدرسه شرکت کنند و همینطور هم شده است و الان در جمع شرکتکنندگان هم دانشجویان حضور دارند و هم محققان و استادیار دانشگاه. عمده شرکتکنندگان در این مدرسه، دانشجویان و فارغالتحصیلان حوزه زیستپزشکی بودند؛ اما دانشجویان رشتههای دیگر هم در این مدرسه تابستانه حضور داشتند. هر ساله از کشورهای اطراف در این مدرسه تابستانه ثبتنام میکنند، امسال هم از افغانستان شرکتکننده داشتیم. علاوه بر آن، از آمریکا هم یک ایرانیالاصل در این مدرسه تابستانه شرکت کرده است.
مرادی با بیان اینکه امسال حدود ۳۰۰ نفر در این مدرسه تابستانه شرکت کردند، گفت: تعداد شرکتکنندگان نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. سالهای قبل کارگاههای عملی وجود داشت، اما امسال اگر میخواستیم کارگاههای عملی داشته باشیم، شرایط کمی دشوار میشد؛ چون باید برای نزدیک ۳۰۰ نفر تجهیزات فراهم میکردیم. بنابراین کارگاههای تئوری همچون "چگونه مقاله بنویسیم" یا کارگاههایی درباره "طراحی آزمایش و کاربرد بیوانفورماتیک" برگزار کردیم.
به گفته دبیر علمی این مدرسه، سخنرانان این مدرسه تابستانه از ایران، هلند و آمریکا در این مدرسه تابستانه حضور یافتند. اغلب سخنرانان ایرانی هم از جمله افرادی بودند که سابقه تحصیل و تحقیق در دانشگاههای برتر خارج از کشور را داشتهاند.
مرادی افزود: به همه شرکتکنندگان در این دوره گواهینامه اعطا میشود. امسال برای اولین بار برای هر روز یک سخنران کلیدی دعوت کردیم. سخنرانان کلیدی امسال، پروفسور رضا ملکزاده، معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، پروفسور گنجعلی، جزو دانشمند یک درصد برتر دنیا، پروفسور زینلی، رییس انجمن بیوتکنولوژی ایران، پروفسور حمیدیه، رییس ستاد توسعه سلولهای بنیادی و پروفسور قانعی، رییس ستاد توسعه زیستفناوری ریاست جمهوری بودند.
وی با بیان اینکه در دورههای گذشته سخنرانیها به زبان انگلیسی ایراد میشده و برخی متوجه نمیشدند، گفت: چون هدف مدرسه تابستانی یادگیری شرکتکنندهها بود، امسال از سخنرانان ایرانی خواستیم که به زبان فارسی صحبت کنند.
عضو هیاتعلمی پژوهشگاه رویان با بیان اینکه امسال برخلاف سالهای گذشته رقابت دانشجویی هم در این مدرسه تابستانه در جریان بوده است، گفت: ما فراخوان دادیم تا اگر دانشجویان فعالیت پژوهشیای در آزمایشگاه انجام دادهاند، چکیده آن را برای ما بفرستند تا ارزیابی شود. چکیدههای برگزیده برای سخنرانی هفت دقیقهای دعوت شدند و در پایان، با داوری پنج داور بهترین چکیده انتخاب شد. در اختتامیه این مدرسه تابستانه، بهترین مخاطب هم از طریق پاسخگویی به سوالات مرتبط با سخنرانیها انتخاب شد.
مرادی درباره هزینه حضور در این دوره تابستانه، خاطرنشان کرد: اگر فردی دو یا سه هفته قبل از شروع مدرسه ثبتنام میکرد، در صورتی که دانشجو پژوهشگاه رویان بود ۱۰۰ هزارتومان، دانشجوی خارج از پژوهشگاه رویان ۲۰۰ هزارتومان هزینه داشت و هزینه ثبتنام برای اعضای هیاتعلمی و دارندگان مدرک دکتری ۳۵۰ هزارتومان بود.
وی در پاسخ به سوالی درباره شرایط اسکان شرکتکنندگان از شهرستانها، گفت: متاسفانه رویان شرایط اسکان برای شرکتکنندگان شهرستانی را نداشته و امسال تلاش کردیم که این شرایط را فراهم کنیم، اما موفق نشدیم. امیدوارم برای سال بعد شرایط اسکان شرکتکنندگان از شهرهای دیگر فراهم شود.
در ادامه زهرا امیری از اعضای تیم اجرایی مدرسه تابستانه درباره مقدمات برگزاری این دوره گفت: بیش از هفت ماه است که درگیر برگزاری این مدرسه تابستانه هستیم. از آنجایی که حضور مهمانان خارجی با توجه به تحریمها و مشکلاتی که وجود داشت، دشوار بود؛ از حدود هفت ماه پیش دعوتنامهها برای مدعوین خارجی ارسال شد. امسال برای دعوت استادان خارجی مشکلات زیادی داشتیم، ولی در نهایت چند دعوتنامه از سوی آنها پذیرفته شد.
سمیرا سوری یکی دیگر از اعضای تیم اجرایی برگزاری مدرسه تابستانه رویان با بیان اینکه امسال استقبال خوبی نسبت به سالهای گذشته شده است، گفت: از سه هفته قبل باید هماهنگیهای مربوط به سالن و تهیه بیوگرافی استادان انجام میشد و تقریباً از همان موقع تا الان کادر اجرایی درگیر برگزاری این مدرسه هستند. از یک ماه قبل نیز چکیدههای ارسال شده برای مدرسه هم آماده شده بودند که در اختتامیه از بهترین چکیده تقدیر شد.
یکی از شرکتکنندگان مدرسه تابستانه که دانشجوی بیولوژی دانشگاه زنجان است در گفتوگو با خبرنگار ایسنا درباره شرکت در این دوره گفت: من برای اولین بار بود که در این مدرسه شرکت میکردم. سخنرانان درباره ژنتراپی و علم جدید روز صحبت میکردند و به نظر من نکات جالبی را مطرح کردند.
وی در پاسخ به سوالی درباره سخنرانان انگلیسیزبان این مدرسه، گفت: فقط دو نفر از سخنرانان به زبان انگلیسی ارائه دادند که از آنجایی که انگلیسی زبان علم است، تا حد خوبی با آن آشنا بودیم و صحبتهای آنها را متوجه میشدیم.