۲۰ سال فعالیت پرافتخار علمی در حوزه درمان ناباروری/ پژوهشگر نباید دغدغه درآمدزایی داشته باشد
دکتر مرضیه تولائی دانشیار و عضو هیات علمی پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی و پژوهشگر پژوهشکده زیستفناوری پژوهشگاه رویان در اصفهان به مناسبت هفته پژوهش و فناوری در رابطه با دستاوردهای پژوهشی خود در گفت و گو با روابط عمومی جهاددانشگاهی گفت: فعالیت تحقیقاتی اصلی بنده در زمینه بیولوژی اسپرم و ناباروری مردان است. در ابتدا، فعالیت خود را با انجام تست های اسپرمی شروع کردم و تقریبا بر اساس سازمان بهداشت جهانی، تمامی تست های تحقیقاتی و درمانی در گروه ما ست آپ شد، برخی از آنها ثبت اختراع گردید و سالانه بصورت برگزاری کارگاه های متعدد به دانشجویان و کارشناسان آزمایشگاه های مختلف در کشور آموزش داده شده است. سپس، بصورت گسترده بر روی روش های جداسازی بهترین اسپرم بر اساس خواص سلولی و مولکولی، برای اولین بار در ایران و خاورمیانه فعالیت نمودم که بیشتر این روش ها در درمان برای زوجین ناباروری کاربردی بود و منجر به افزایش حاملگی شد.
وی افزود: در ادامه، در حوزه آندرولوژی تخصصی تر فعالیت نمودم که بصورت خلاصه بشرح زیر است:
1. پژوهشهای کاربردی و کلینیکی در زمینه تستهای عملکردی اسپرم که برخی از این تست ها در آزمایشگاه های درمانی در کشور هم اکنون بصورت روتین استفاده می شود.
2. پژوهشهای کارآزمایی بالینی جهت درمان زوجین نابارور با علل مردانه (ناباروران واریکوسل، زوجین با ناباروری شدید).
3. پژوهشهای کاربردی و کلینیکی در زمینه فعالسازی مصنوعی تخمک در بیماران با عدم موفقیت در لقاح پس از ICSIبه هدف افزایش موفقیت حاملگی.
4. پژوهشهای کلینیکی در زمینه روشهای نوین انتخاب اسپرم و نتایج بالینی آن در طی تکنیک .ICSI
و همچنین تحقیقاتی در سطح پایه هم انجام شده که بشرح زیر است:
5. مطالعات پایهای در زمینه شناخت عوامل پاتولوژیک (انواع مرگ سلولی – مسیرهای اسیگنالی التهاب – مسیرهای استرس اکسیداتیو و ریداکتیو ) در ایجاد ناباروری مردان مانند واریکوسل، گلوبوزواسپرمی، و ....
6. ایجاد مدل های بیماری از جمله ناباروری واریکوسل، دیابت، چاقی، AGE، افسردگی و غیره در موش و رت و بررسی روند تولید اسپرم و پتانسیل باروری.
7. مطالعات پایهای در رابطه با روشهای فریز و ذوب اسپرم و افزایش کارایی این روشها با افزایش کارایی محیطهای فریز
8. مطالعات پایه و کلینیکی در رابطه با استفاده آنتی اکسیدانت ها و مکمل های مختلف و بررسی مسیرهای سلولی – مولکولی مرتبط با اسپرماتوژنز در انسان و مدل های حیوانی در دو سطح سلولی و مولکولی.
دکتر تولایی تصریح کرد: نتیجه 20 سال فعالیت بنده در این حوزه، چاپ 52 مقاله ملی، 156 مقاله بینالمللی، 11 جلد کتاب فارسی و 6 فصل کتاب بینالمللی، هدایت 116 طرح پژوهشی، ارائه 168 خلاصه مقاله در کنگرههای ملی و بینالمللی، استاد راهنمای پایان نامه 35 دانشجو و استاد مشاور 117 دانشجو در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی، دبیر علمی و اجرائی 83 کارگاه علمی، سمینار و وبینار علمی، و همچنین همکاری بعنوان داور بین الملل مقالات در زمینه ناباروری با بسیاری از ژورنال ها است.
دانشیار و عضو هیات علمی پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی در رابطه با افتخارات در سطح بین الملل گفت: کسب رتبه دهم جهانی در حوزه ناباروری واریکوسل بر اساس آنالیز ساینتومتریک توسط یک گروه متخصص آمریکائی، کسب رتبه هفتم از دهم جهانی در حوزه ناباروری مردان و آسیب DNA اسپرم و همچنین بعنوان Top scientist کسب رتبه چهارم از دهم در جهان در حوزه آسیب DNA اسپرم و ART(شکل 7)، بر اساس آنالیز ساینتومتریک توسط یک گروه متخصص آمریکائی ودر حوزه آندرولوژی و ناباروری مردان رتبه ششم از دهم در جهان و بر اساس index H- سال 2025 ، رتبه 4 از 10 نفر برتر در بین اعضای هیات علمی موسسه رویان و رتبه 4 از 79 هیات علمی که آنالیز شده بود از افتخارات بنده در سطح بین الملل است.
وی در رابطه با مشکلات و موانع پیش روی به سرانجام رسیدن اجرای طرح ها گفت: با توجه به اینکه حوزه تحقیقاتی ما در زمینه درمان ناباروری است، پیشنهاد میشود که حمایت از طرحها و تسهیل روند کار بهدور از کاغذبازیها و فرآیندهای اداری زمانبر و خستهکننده، مورد توجه قرار گیرد. ما ایدهها و نظریات ارزشمندی در این حوزه داریم، اما متأسفانه همیشه اعلام میشود که بودجهای برای فرزندآوری و ... در نظر گرفته شده است. به نظر میرسد برای ما که دور از پایتخت هستیم، در بسیاری از موارد تسهیلات کافی وجود ندارد و اگر هم درخواست کنیم، فرآیند آن بهقدری سخت و طاقتفرساست که تنها درگیری ذهنی برای یک هیات علمی ایجاد میکند.
وی ادامه داد: به نظر میرسد دولتمردان و صاحبنظران باید در این راستا به فرآیندها تامل بیشتری داشته باشند. برخی از فعالیتها ممکن است تجاریسازی نشوند و محصولی ایجاد نکنند، اما میتوانند سرنوشت یک نسل را تحت تأثیر قرار دهند. چرا ما که در حوزه تحقیقات و درمان فعالیت میکنیم باید دغدغه فکری برای کسب گرنت و درآمدزایی داشته باشیم؟ نباید همه حوزهها را به یک چشم نگاه کرد. چرا برای هر هیات علمی بودجهای در نظر گرفته نمیشود تا در راستای آن بتواند کارهای تحقیقاتی انجام دهد و هزینههای پرسنلی را تأمین کند تا از نیروی تفکر نسل جوان بهرهمند شویم و آنها نیز وارد کار شوند؟
دکتر تولایی ادامه داد: قابل بررسی است که فعالیت شاخص یک هیات علمی در یک سال چه مزیتی و چه اولویتی نسبت به هیات علمی دارد که بیشتر از توان خود وقت میگذارد و هیات علمی که فقط برای کسب یک پایه در سال فعالیت میکند، چیست؟ چه تسهیلاتی برای این دو گروه وجود دارد؟ اینکه فقط ما هیات علمی را درگیر درآمدزایی، برگزاری کارگاهها و وبینارها، تولید محصول و... کنیم و از یک هیات علمی، یک هیات اقتصادی بسازیم، آیا درست است؟ بله، ماهیت برخی از رشتهها ساخت و تولید محصول است و من نیز این را قبول دارم، اما ماهیت برخی دیگر بنیادی و درمانی است. چرا باید همه دیدگاهها به سمت کسب و کار سوق داده شود؟ آیا سرنوشت ما این است که اگر کار میکنیم، باید پول تولید کنیم؟ این طرز فکر نمیتواند برای همه سطوح علمی صحیح باشد.
پژوهشگر پژوهشکده زیستفناوری پژوهشگاه رویان در اصفهان در رابطه با نقش پژوهشهای جهاددانشگاهی در توسعه علمی و فناورانه و رفع نیازهای کشور، گفت: در رابطه با فعالیت تیم ما، در حوزه علمی و درمان ناباروری علاوه بر جهاددانشگاهی و در سطح ملی، در سطح بین المللی هم خیلی موثر بوده ایم و موفقیت های بزرگی را در شناخت اتیولوژی ناباروری مردان و همچنین افزایش میزان موفقیت در لقاح و باروری زوجین نابارور داشته ایم.
وی در رابطه با انتظارات از نهادهای دولتی و خصوصی برای حمایت از پژوهشگران، افزود: حمایت و تسهیلات مالی و اعتباری انجام طرح ها، اختصاص دادن تسهیلات جهت پرداخت هزینه های پرسنلی به هدف بکارگیری نیروهای جوان (یک یا چند نیروی کارشناسی و فوق لیسانس و .... برای هر هیات علمی) بر اساس ارزشیابی سالیانه هیات علمی، کاهش یا تقلیل روندهای اداری وقتگیر، حمایت مادی و معنوی از اعضای هیات علمی جهت هموار کردن مسیرهای شبکه سازی، استفاده از نیروهای جوان جهت هیات علمی شدن در مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی و جلوگیری از مهاجرت آنها از جمله کارهایی است که نهادهای دولتی و خصوصی برای حمایت از پژوهشگران می توانند انجام دهند.
دکتر تولایی پایین بودن حقوق پرسنل جهاددانشگاهی، در نظر گرفتن ساعت اضافه و یا قراردادی با توجه به ماهیت کارهای تحقیقاتی و وظایف سنگینی که اعضای هیات علمی و پژوهشگران، اعمال پایه تشویقی اعضای هیات علمی، کاهش و یا تقلیل سختگیری های بیش از حد برای جمع اوری مستندات ... فرم های ارزشیابی، ترفیع پایه، ارتقاء مرتبه، مشکلات در راستای خرید مواد و تجهیزات با توجه به تحریمی که هستیم، از جمله چالشهایی است که پژوهشگران در کشور با آن مواجه هستند، در حالی که ما توانمند برای انجام خیلی از تکنیک ها می باشیم ولی متاسفانه به دلیل افزایش هزینه ها و تحریم ها، باید نمونه ها را به خارج از کشور ارسال کنیم. مانند انجام RNAseq و Single Cells Seq.
وی در پایان بیان کرد: دولتمردان باید دیدگاهی خاص و ویژه به تحقیقات و درمان داشته باشند. به هر حال، پایه و اساس هر کشور، آموزش و پژوهش است و باید نگاهی معطوف و دلسوزانه به این موضوع وجود داشته باشد. اگر سرمایهگذاری فکری و معنوی بهدرستی انجام نشود، نتیجهای جز ناامیدی برای قشر جوان و فعالان در این حوزهها نخواهد داشت. با توجه به کاهش امید به زندگی در کشور عزیزمان ایران، حفظ این سرمایهها میتواند تأثیر بسزایی در پیشرفت کشورمان داشته باشد.
نظر شما :