کمک جهاددانشگاهی به ارتقای سطح خودکفایی کشور با ایجاد فناوریهای نوین و بومیسازی دانش/ ثبت ۳ اختراع در طراحی و توسعه زخم پوش های نوین
دکتر مریم یوسفی از سال 1390 فعالیت خود را در پژوهشگاه ابن سینای جهاددانشگاهی آغاز کرد و اکنون دانشیار پژوهشی گروه نانو بیوتکنولوژی این پژوهشگاه است. وی که امسال نیز در نهمین دوره برنامه سرآمدان علمی ایران به عنوان سرآمد علمی کشور دارای اثر در مجلات جریان ساز معرفی شد، به مناسبت هفته پژوهش و فناوری در گفت و گو با روابط عمومی جهاددانشگاهی در رابطه با دستاوردهای پژوهشی خود گفت: دستاورد پژوهشی که به صورت مقاله به چاپ میرسد اگرچه نسبت مستقیمی با حل مشکلات جامعه ندارد، اما شاخص خوبی است برای اینکه تشخیص داده شود آیا شخص توانمندی که بتواند باری از مسایل جامعه را به دوش بکشد تربیت کرده ایم یا خیر.
وی افزود: زمینه تحقیقاتی بنده از حدود سال 1386تا کنون بر تهیه و توسعه بیوکاتالیست ها به عنوان کاتالیزورهای سبز بوده و حاصل این تحقیقات منجر به چاپ بیش از 70 مقاله در ژورنال های معتبر و H-index 24 شده است.
دکتر یوسفی ادامه داد: در جبهه دیگر که نوعا به صورت مستقیم با حل فوری یک مشکل یا تولید یک محصول در ارتباط است، بنده به همراه دیگر اعضای گروه تحقیقاتی نانوبیوکنولوژی پژوهشگاه ابن سینا، از سال 1396 در زمینه تهیه زخم پوش های پیشرفته فعالیت کرده ام. از همان ابتدا با در نظر گرفتن نیاز بازار ایران، مطالعه، تحقیق و ساخت پانسمان های نوین زخم در گروه تحقیقاتی آغاز و نهایتا منجر به طراحی و توسعه زخم پوش های نوین دارای استانداردهای مورد نیاز شد.
پژوهشگر پژوهشگاه ابن سینای جهاددانشگاهی در رابطه با این که طراحی و توسعه زخم پوش های نوین تاکنون به مرحله اجرا یا بهرهبرداری رسیده است؟ گفت: در راستای توسعه زخم پوشها موفق به ثبت 3 اختراع در پروژههای "تهیه زخم پوش به روش تثبیت آنزیم تریپسین بر روی بستر کیتوسان"، "ساخت پانسمان آلژینات اسفنجی جاذب قوی ترشحات زخم" و نیز "تولید و بهینه سازی بستر زخم پوش بر پایه کایتوزان" شده ایم که دو پروژه اخیر در مرحله اخذ مجوز از سازمان غذا و دارو هستند . پروژه دیگرکه در مراحل پایانی است "دستیابی به دانش فنی ساخت پانسمان زخم آلترازیل Altrazeal® مبتنی برتکنولوژی نانوفلکس (TMD) Transforming metacrylate dressing " است که با عبور موفقیت آمیز از تمامی فازهای اولیه، هم اکنون در مرحله اخذ مجوزهای نهایی مورد نیاز جهت ورود به بازار است.
وی با اشاره به مشکلات و موانع پیشروی به سرانجام رسیدن اجرای طرح ها، اظهار کرد: از جمله موانع تولید صنعتی و بومیسازی تولید پانسمان های پیشرفته زخم تامین مواد اولیه با کیفیت در مقیاس انبوه، دسترسی به تجهیزات و فناوریهای مورد نیاز جهت تولید در مقیاس بالا و قوانین و مقررات پیچیده و زمانبر در زمینه اخذ مجوزها و تاییدیههای لازم برای تولید و توزیع پانسمان و نیز مشکلات مالی و سرمایهگذاری در این مسیر است.
دکتر یوسفی در رابطه با نقش پژوهشهای جهاددانشگاهی در توسعه علمی و فناورانه و رفع نیازهای کشور، گفت: اصولا فلسفه وجودی جهاددانشگاهی مبتنی بر تمرکز بر پژوهشهای کاربردی و ارایه راهحلهایی برای مشکلات کلان کشور در حوزههایی مانند سلامت، انرژی، محیط زیست، کشاورزی و صنعت است تا با ایجاد فناوریهای نوین و بومیسازی دانش، به ارتقای سطح خودکفایی کشور کمک کند. بنابراین جهاددانشگاهی بهعنوان پلی میان دانشگاهها و صنایع عمل میکند و از نتایج پژوهشهای دانشگاهی برای پاسخگویی به نیازهای عملی صنعت بهره میگیرد.
وی با اشاره به نقش نهادهای دولتی و خصوصی برای حمایت از پژوهشگران گفت: نهادهای دولتی و خصوصی میتوانند نقش مؤثری در رشد پژوهشگران و به طور کلی پژوهش کشور ایفا کنند. انتظارات از این نهادها از جمله تأمین بودجه و منابع مالی پایدار برای پروژههای تحقیقاتی و حمایت از پژوهشگران جوان با اعطای گرنتهای تحقیقاتی و جوایز علمی فراهم کردن شرایط برای همکاریهای علمی و تحقیقاتی با دانشگاهها و مراکز پژوهشی معتبر جهان، تسهیل اعزام پژوهشگران به فرصتهای تحقیقاتی بینالمللی، حمایت از پژوهشهای بلندمدت و استراتژیک و سرمایهگذاری روی پژوهشهایی که ممکن است بازدهی آنها در بلندمدت حاصل شود. همچنین تدوین قوانین حمایتی، کاهش موانع بوروکراتیک، ارایه تسهیلات مالیاتی به بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در تحقیقات، و شناسایی و حمایت از پژوهشگران برتر میتواند انگیزه و شرایط لازم برای توسعه علمی و فناوری کشور را فراهم کند.
دکتر یوسفی با تاکید بر این که پژوهش و نوآوری همزاد همدیگر هستند و فناوری فرزند صالح هر دو است، گفت: بسیاری از مشکلات نظام پژوهشی کشور از آنجا نشات گرفت که ما این دو مقوله را ابتدا از هم جدا کردیم و سپس سهم نوآوری را به حداقل ممکن رساندیم.
وی تصریح کرد: به طور کلی و بر اساس آمار تولید و صادرات محصولات با فن آوری پیچیده، وضعیت پژوهش و به ویژه نوآوری در کشور با نقطه مطلوب خود فاصله زیادی دارد. اگرچه منابع مالی و امکانات پژوهشی، تاثیر زیادی در این موضوع دارند، اما آسیب اصلی به مقوله پژوهش و نوآوری را شیوع نگاه های غیر علمی بر پژوهش کشور ایجاد کرده است؛ به ویژه با در نظر گرفتن این نکته مهم که اساس هر نوع پژوهش و نوآوری استفاده از قدرت تامل، تفکر و تمرکز است و اگر به هر دلیلی به هرکدام از آنها خدشه ای وارد شود حاصلش صدمات فراوان به بدنه پژوهش کشور خواهد بود.
پژوهشگر جهاددانشگاهی در پایان بیان کرد: امیدوارم روزی این باور عمومی ایجاد شود که حذف پژوهش و نوآوری از مسیر نیل به فناوری، با توجه به سرعت روزافزون پیشرفت علم و فناوری در دنیا، کشور را از تکنولوژیهای به روز دنیا محروم میکند و به این شیوه نمیتوان از تمام ظرفیتهای پژوهشی کشور و سرمایههای علمی جوان و با انگیزه کشور بهره مند شد .
نظر شما :