نوبرانه ای دارویی در دل کویر
با وجود بازار داغ نوبرانه ها در ایران، نوبرانه ای کمتر شناخته شده و مورد توجه قرار گرفته، وجود دارد که اثرات دارویی و درمانی قابل توجهی دارد.
عضو هیات علمی محتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی افزود: عناب تازه نوبرانه ای که برداشت آن آغاز شده است، در کشور این محصول کمتر شناخته شده است درصورتی که میزان ویتامین C آن به مرتب بالاتر از مرکبات است به طوری که به عنوان قرص ویتامینc طبیعی معرفی شده است و محققان آن را مهم¬ترین منبع این ویتامین برای تغذیه انسان می دانند. طعم دلپذیر و شبه سیب بودن آن بسیار مطلوب است.
وی افزود: عناب به دلیل وجود ترکیبات فیتوشیمیایی و ریز مغذی زیادی مانند فیبرها، پروتئین ها، چربی ها، کربوهیدرات، ویتامین ها (اسید اسکوربیک، تیامین، و ریبوفلاوین)، ترکیبات فنلی و مواد معدنی دارای ارزش تغذیه ای بالایی می باشد. میوه عناب تازه حدود 9/76 درصد رطوبت، 6/1 درصد پروتئین و 4/20 درصد قند دارد.
عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: عناب به دلیل وجود ترکیبات فیتوشیمیایی و ریز مغذی زیادی مانند فیبرها، پروتئین ها، چربی ها، کربوهیدرات، ویتامین ها (اسید اسکوربیک، تیامین، و ریبوفلاوین)، ترکیبات فنلی و مواد معدنی دارای ارزش تغذیه ای بالایی می باشد، ولی بخش قابل توجه آن به صورت خشک شده مورد استفاده قرار می گیرد
دکتر شاهی با اشاره به اینکه عناب از گیاهان دارویی با ارزش است که جایگاه ویژه ای در طب سنتی ایران دارد، افزود: عناب از داروهای ملین و نرم کننده سینه است و یکی از چهار میوه مهم و معروف نرم کننده سینه (عناب، انجیر، خرما و مویز) می-باشد.
وی ادامه داد: ناب به عنوان داروی گیاهی خواب آور و آرام بخش از قرن پنجم و ششم هجری در طب گیاهی ایران شهرت دارد، برای از بین بردن ضعف عمومی بدن، رفع خستگی از آن استفاده می کنند. برای تسریع رشد موی سر و تهیه مایع شستشوی چشم نیز از گیاهان مطرح در طب گیاهی ایران به شمار می آید .
عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: درکتب قدیمی چین، از میوه عناب به عنوان یکی از 5 میوه مهم در چین یاد شده است که زیاد کننده طول عمر، افزایش دهنده کیفیت خواب، و تنظیم کننده هضم است.
دکتر شاهی با بیان این که امروزه استفاده از میوه های آماده مصرف در سراسر جهان مورد استقبال قرار گرفته اند زیرا به عنوان منبع مهمی از مواد مغذی، ویتامین ها و فیبر برای انسان شناخته می شوند، گفت: در چند سال اخیر، بازار میوه و سبزیجات تازه آماده مصرف به شدت افزایش یافته است، علت افزایش رشد این بازار، افزایش تقاضای مصرف کننده برای محصولات تازه، سالم، راحت و بدون افزودنی و با کمترین تغییرات است و عناب تازه یکی از این پتانسیل های مورد غفلت قرار گرفته است.
به گفته وی، عواملی مانند آسیب های مکانیکی و آلودگی میکروبی در حین برداشت، بسته بندی و حمل و نقل باعث فساد میوه عناب تازه می شوند.، علاوه بر این به علت رطوبت زیاد میوه عناب (80- 75 درصد) پس از برداشت و در دمای 20 درجه سانتی¬گراد به مدّت حدود یک هفته قابلیت نگهداری دارد.
عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی در حال حاضر میوه تازه عناب به صورت فله¬ای و با تقاضای کم عرضه میگردد که این تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله نوع بسته بندی و مدت زمان ماندگاری کم محصول می باشد.
در همین راستا طرح تحقیقاتی بسته بندی عناب تازه تصویب شده در کمیته پژوهش استان و با کارفرمایی سازمان جهاد کشاورزی استان در مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی انجام گرفت که با استفاده از تکنولوژی های نوین ترکیبی اتمسفر اصلاح شده و پوشش دهی صورت گرفت که افزایش زمان ماندگاری عناب تازه را به دنبال داشت. نتایج کاربردی این طرح قابلیت صنعتی شدن و ارسال راحت تر عناب تازه را برای سایر استان ها فراهم می آورد.