رییس دانشگاه قم مطرح کرد؛
تقدیر از اقدامات پژوهشی جهاددانشگاهی قم در زمینهی کاهش ناباروری/ تشریح اخلاق حرفهای در آموزههای اسلامی
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد قم، دکتر عسگر دیرباز در آغاز سخنان خود با اشاره به ظرفیت عظیم دانشگاههای کشور گفت: هم اساتید و هم دانشجویان ما نیروهای پرنشاط و پرانرژی هستند که اگر از این نیروها به نحو مطلوبی استفاده نمیشود کاستی من و امثال من است.
وی در تبیین اخلاق حرفهای بیان کرد: دنیا پذیرفته است که آموزشهای نظری، کاربردی و حرفهای نیاز به اخلاق دارد، بسیاری از فیلسوفها مطالبی را در خصوص وابستگی یا استقلال اخلاق از دین بیان کردهاند، ما بیشتر بر این مبنا هستیم که دین میتواند پشتوانه بسیار قوی و خوبی برای اخلاق باشد.
عضو مجلس خبرگان رهبری بابیان اینکه به لحاظ نیت مبنا و متن رفتار و پیامدهای رفتار تفاوتهای اساسی بین اخلاق دینی و اخلاق سکولار است، گفت: اخلاق را میتوان به اخلاق سکولار و اخلاق دینی تقسیمبندی کرد اخلاق دینی حتی اهدافی که اخلاق سکولار به دنبال آن است را پوشش میدهد و بسیار از اخلاق سکولار افزودههای بیشتری دارد.
دیرباز ادامه داد: بعضی از فیلسوفان اخلاق، فقط به آثار اخلاق توجه میکنند به منفعت اخلاق میاندیشند اما برخی اخلاق را به خاطر خود اخلاق توجه دارند و ارزشمند میدانند چنانچه راستگویی راستگویان برای منفعت راستگویی نیست.
وی افزود: نیت در آئین اسلام و انگیزه این که رفتار اخلاقی داریم حرف اول را میزند این حدیث حضرت رسول معروف است که میفرماید: «إنما الأعمال بالنیات ... » یعنی ارزش اعمال در گروی نیت هاست.
رییس دانشگاه قم ادامه داد: فضای عمومی یک سازمان یا نهاد باید بهگونهای باشد که رعایت اخلاق را برای افراد ساده و میسر کند نه این که افراد برای رعایت اخلاق به مشقت و دردسر دچار شوند.
دکتر دیرباز در بیان پنج اخلاق مهم حرفهای امانتداری را اولین خصیصه دانست و گفت امانتداری یکی از مبانی دینی است که باعث تقویت اخلاق در افراد میشود.
وی افزود: فروتنی دیگر آموزهای است که باعث بهبود اخلاق میشود. این خصیصه اخلاقی در شرایطی تبلور میکند که فرد در باطن خود برای دیگران و سایر آفریدگان خداوند احترام قائل باشد و ظاهر افراد را نشانه شأن ایشان نداند.
دیرباز با اشاره به خصیصه سوم مدیران بااخلاق گفت: مسئولیتپذیری نکته سومی است که در زمینه اخلاق مطرح میشود، افراد باید کاری را قبول کنند که توانایی برآمدن از عهده آن را داشته باشند و اگر کاری را قبول کردند حتماً آن را به سرانجام برسانند.
رییس دانشگاه قم شفافیت و بردباری را نیز دو خصیصه مهم دیگری دانست در مسئولین بااخلاق مشاهده میشود و ادامه داد: قطعاً اخلاق حرفهای باعث بالا رفتن راندمان کار سازمان میشود.
دیرباز با تأکید بر ضرورت مطالعه افراد در خصوص اخلاق حرفهای، به معرفی کتابی مناسب برای آموختن اخلاق پرداخت و گفت: کتابهای بسیاری در زمینه اخلاق داریم مثل کتاب آیتالله مهدوی کنی که به نام «اخلاق عملی» منتشرشده است. اخلاقی که در این کتاب تبیین شده است اخلاق کاربردی است و نیازهای امروزه را برطرف میسازد.
وی بهرهوری را شاخص اصلی سنجش دانست و گفت شاخص سنجش عملکرد یک سازمان یا یک فرد این است که چندین برابر آنچه مصرف میکند بهرهوری داشته باشد و سودمند باشد نه این که خدانکرده چندین برابر فوایدش مصرف کند.
عضو شورای علمی بنیاد نخبگان استان قم در ادامه با اشاره به ارتباط دانشگاه با جهاددانشگاهی و بنیاد نخبگان عنوان کرد: ارتباط دانشگاهها ازجمله دانشگاه قم با این دو نهاد، هرچقدر ساختارمندتر و وسیعتر و محکمتر شود، به خیر و صلاح هر سه مجموعه و درنهایت جامعه و انقلاب خواهد بود، بنابراین چنین دیدارهایی را باید بهعنوان وسیلهای جهت زمینهسازی همکاری بیشتر و ارتباط مؤثرتر دانشگاه قم، جهاددانشگاهی و بنیاد علمی نخبگان در نظر گرفت.
وی در خصوص اقدامات پژوهشی جهاددانشگاهی در زمینه کاهش ناباروری در کشور، تأکید کرد: این اقدامات جهاددانشگاهی مدتها ذهن مرا به خود مشغول ساخت چراکه این دست اقدامات در کشور جزو اقدامات و فعالیتهای اساسی است که امیدواریم در آینده این مرکز درمان ناباروری در استان قم به قطبی در کشور تبدیل شود.
شایانذکر است دیدار با حجتالاسلاموالمسلمین دکتر دیرباز و هماندیشی در خصوص اخلاق حرفهای از ویژهبرنامههای "یادهست" بود در معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی واحد استان قم برنامهریزی و اجرا میشود.
گفتنی است در این دیدار روسای بنیاد نخبگان و جهاددانشگاهی استان قم در یادداشتی مشترک از دکتر عسگر دیرباز تقدیر کردند، متن تقدیرنامه به شرح زیر است:
حفظ و حراست از ارزشهای علمی، فرهنگی و سازمانی در گروی تلاش دلسوزانهی انسانهایی است که روح و فکر والایشان سرشار از عشق به سرزمین، دین و ملیتشان است. بیشک مسیر تکامل و تعالی جز با راهبری و هدایت انسانهای مومن و عالم امکانپذیر نیست.
به یقین جایگاه رفیع و مقام شامخ حضرتعالی موجب پیشرفت و بالندگی آموزش عالی کشور و نویدبخش سعادت جامعه گرانقدر دانشگاهی بوده و خواهد بود.
استاد فرهیخته جناب آقای حجتالاسلاموالمسلمین دکتر دیرباز
ازاینرو بر اساس کلام شریف لم یشکر المخلوق و لم یشکر الخالق" از تلاشهای وسیع، کوششهای وثیق و عنایتهای دقیق حضرتعالی در تولید و اشاعه علم، معرفت و اخلاق تشکر نموده و در کمال اکرام و احترام و به رسم ادب و اخلاص این لوح سپاس تقدیم همت رفیع و حمیّت منیع حضرتعالی میشود.
در پرتو عنایات حضرت حق و توجهات حضرت ولی عصر (عج) توفیق و سربلندی شما را در مسیر خدمت به نظام مقدس جمهوری اسلامی از درگاه خداوند متعال خواستارم.
دکتر محمد محمدرضایی، رییس بنیاد نخبگان استان قم
دکتر محمد حیدری،رییس جهاد دانشگاهی واحد استان قم