به همت محققان جهاددانشگاهی سازمان گیلان محقق می‌شود؛

مدیریت محیط زیست با کمک روشی جدید از فناورى‌هاى سنجش از راه دور

لیدار«LADAR»، یکی از فناوری ‌های سنجش از راه دور است که امروزه در زمینه زمین ‌سنجی، لرزه ‌سنجی، ژئوماتیک، زمین‌شناسی زمین ‌ریخت‌ شناسی، جنگل‌داری، ارزیابی فاصله دور و فیزیک هواشناسی کاربرد فراوانی دارد.
۲۸ مرداد ۱۳۹۹ | ۱۵:۰۷ کد : ۲۱۸۶۲ پژوهشی
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل از سینا پرس، امروزه اطلاعات توپوگرافی مانند نقشه و مدل رقومی زمین، از جمله نیازهای اساسی بسیاری از علوم و متخصصانی است که در حوزه های مختلفی همچون مدیریت شهری، احداث راه ها و بزرگراه ها، مدیریت و طراحی انتقال نیرو، مدیریت سواحل و منابع آبی به فعالیت می پردازند.
مدیریت محیط زیست با کمک روشی جدید از فناورى‌هاى سنجش از راه دور

در سه دهه اخیر شاهد تغییر فرایند تولید اطلاعات توپوگرافی از روش سنتی و زمینی نقشه برداری به روش غیر فعال اندازه گیری و ثبت سطوح (مانند فتوگرامتری و سنجش از راه دور) و فعال (مانند رادار و لیدار) بوده‌ایم.

در این بین لیدار(یکی از انواع سنجنده های فعال) به عنوان یکی از تکنولوژهای نوین و جدید در مقایسه با روش های سنتی نقشه برداری، امکان ایجاد مدل رقومی سطح زمین با سرعت و دقت بالاتر فراهم می کند.

امروزه لیدار «LADAR» در هیدروگرافی(اندازه گیری سریع عمق آب های سطحی و ارتفاعات زمین های اطراف سواحل)، جنگل داری(تفسیر لایه های مختلف گیاه، درخت، تراکم، فراهم آوردن درجه اختلال و سایر پارامترهای جنگل) و همچنین توسعه شهری و فتوگرامتری و سنجش از راه دور کاربرد فراوانی دارد.

علاوه بر این، فناوری لیدار در عملیات لرزه نگاری مانند "تعیین شیب، بازده عملیات"، شناسایی عملیات پر خطر مانند "عوارض پرشیب و پوشش گیاهی سنگین، زیر ساخت های میدان نفتی خطور نفتی و بالشتک های چاه و جاده ها"، ایجاد نقشه و مدل رقومی ارتفاعی، ارتباط رادیویی، برنامه ریزی لجستیکی و ایمنی، فیزیک و ستاره شناسی، حفاظت از منابع طبیعی، وسایل نقلیه، باستان شناسی و همچنین نظامی نیز کاربرد بسیار گسترده ای دارد.

از این‌رو دستیابی به چنین فناوری از ضرورت‌هایی است که هر جامعه و دولتی برای توسعه و بالندگی کشورش باید بدان دست پیدا کند.

اهمیت این مساله باعث شد تا جهاد‌دانشگاهی گیلان با بومی سازی این دانش، به این مساله ورود پیدا کند.

دکتر فریبرز جمالزاد فلاح رییس سازمان جهادد‌انشگاهی گیلان در این خصوص گفت: اجرای طرح‌های فناورانه یکی از رسالت‌ها و ماموریت‌هایی است که در دو سال اخیر برای جهاددانشگاهی تعریف شده است. در این بین واحد جهاددانشگاهی گیلان جایگاهی را برای تحقق این مساله معنا کرده است. از این‌رو دیگر ما به دنبال تولید دانش نیستیم بلکه بحث‌های فناورانه و تجاری‌سازی را مد نظرمان قرار داده‌ایم.

وی افزود: بهترین خدمتی که مجموعه جهاددانشگاهی در سال جهش تولید می‌تواند به سیستم‌های کشور و نظام جمهوری اسلامی انجام دهد این است که رو به اجرای طرح‌های فناورانه‌ای بیاورد که قابلیت تجاری‌سازی دارند.

وی اظهار داشت: امسال جهاددانشگاهی استان گیلان بنا دارد طرح فناورانه‌ای با عنوان "استفاده از سیستم‌های لیدار سنجش از راه دور" به‌منظور کاربردهای مختلف نظامی و غیر نظامی اجرایی کند.

به گفته وی، این طرح نمونه مشابه داخلی ندارد و دانش فنی آن برای نخستین بار در کشور بومی سازی شده است.

وی به وجه تمایز این سیستم نسبت به نمونه‌های مشابه خارجی اشاره کرد و گفت: این فناوری از نظر قیمت نسبت به نمونه مشابه خارجی بسیار مقرون به صرفه تر و ارزان تر است. کیفیت این سیستم نیز بسیار بهتر از نمونه‌های مشابه خارجی است.

وی یادآور شد: طبق تغییراتی که روی سنجنده‌ها اعمال کردیم، این قابلیت را پیدا کردند تا خروجی نتایج را به یک سوم تغییر دهند. مثلا اگر تولید نقشه تغییرات پهنه‌بندی حوزه منابع طبیعی یک ماه زمان بر باشد ما با تغییر سنسورها و نوع برداشت‌ها می‌توانیم میزان تولید نقشه را به یک هفته تغییر دهیم.

رییس سازمان جهاد‌دانشگاهی استان گیلان خاطرنشان کرد: فناوری لیدار همچنین می‌تواند در حوادث غیر مترقبه، پهنه بندی‌ها و شهرداری‌ها، حذف کارکرد نظامی مورد استفاده قرار گیرد.

جمالزاد فلاح تصریح کرد: ما اکنون بهره‌برداران مختلفی برای این سیستم تعریف کرده‌ایم و براساس نیاز دستگاه‌های مختلف اعم از نظامی و غیر نظامی سنسورهای مختلفی را تقسیم‌بندی و بر مبنا و کارکرد آن‌ها، اهداف مان را پیاده سازی کرده ایم.