رئیس جهاد دانشگاهی در مصاحبه با خبرگزاری مهر مطرح کرد؛
هزینه تولید واکسن کرونا در ایران/ موفقیت فاز اول سلول درمانی
دکتر حمیدرضا طیبی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در همان ابتدای شیوع ویروس کرونا در کشور، پژوهشگاه ابنسینا به دلیل فعالیت در زمینه ساخت واکسن پیشنهاد داد که میتواند در زمینه ساخت واکسن کرونا ورود پیدا کند.
وی با بیان اینکه توانایی تولید واکسن در محققان پژوهشکده ابنسینا وجود دارد، بیان کرد: معمولاً ساخت واکسن از زمان شروع پروژه به ۱۸ ماه زمان نیاز دارد که در این صورت میبایست بودجه تامین شود.
رئیس جهاد دانشگاهی در خصوص بودجه ساخت واکسن گفت: ۴-۳ میلیارد تومان برای ساخت واکسن نیاز است و جهاد دانشگاهی به دلیل اینکه بودجه مستقلی برای اینگونه فعالیتها ندارد نمیتواند به تنهایی تامین کننده باشد.
به گفته وی، بودجه پژوهشکده ابنسینا هم برای تولید واکسن کافی نیست و از طرفی اگر بخواهیم در این نوع پروژهها تامین مالی داشته باشد باید یک سرمایه گذار وجود داشته باشد. ولی به دلیل اینکه بودجه ساخت این واکسن از سوی معاونت تحقیقات وزارت بهداشت تامین نشد لذا پروژه پیشنهاد شده از سوی پژوهشکده متوقف شده است.
به گفته رئیس جهاد دانشگاهی، بهنگام شیوع کرونا در کشور، وزیر بهداشت اعلام کرد محققان توانمندیهای تولیدات در زمینه کرونا را اعلام کنند که ما پیشنهاد دادیم زیرا این توانایی وجود داشت؛ اما به تازگی نیز اعلام کردند که ۳ گروه روی این موضوع کار میکنند تا واکسن کرونا تولید شود.
بالا بودن توانایی محققان در زمینه رفتار شناسی ویروس کرونا
وی با تاکید بر اینکه توانایی محققان در زمینه رفتارشناسی ویروس نیز بالاست، بیان کرد: یک موضوعی که مطرح است این است که تحقیقات روی کرونا در کشور وجود دارد و ویروس شناسان ما در کشور تا حدودی با این ویروس آشنایی دارند و گرنه به تولید کیت نمیرسیدند. محققان در واقع از کرونا شناخت لازم را دارند که کیت طراحی میکنند.
سلول درمانی نیاز به بودجه دارد
طیبی با تاکید بر اینکه پژوهشگران رویان روی موضوع سلول درمانی کار میکنند، بیان کرد: مرحله اول سلول درمانی کرونا در رویان با موفقیت روبرو شده اما مراحل بعدی این درمان نیاز به بودجه دارد.
وی ادامه این کار را منوط به موافقت وزارت بهداشت و بیمارستانهای مسیح دانشوری و شریعتی دانست.
وی افزود: پژوهشگاه رویان علی رغم توسعه در فعالیتهایش با کمبود بودجه مواجه است که در این شرایط هم افزایشی نداشته است؛ همچنین درآمدهای درمان نازایی، ناباروری و سلول درمانی تقریباً متوقف شده است.
رئیس جهاد دانشگاهی با تاکید بر اینکه برای پروژه سلول درمانی هم نیاز به بودجه داریم، بیان کرد: این کار هزینه بر است و به حمایت نیاز دارد.
طیبی با تاکید بر اینکه البته وزارت بهداشت بر اساس توانمندی در کشور تقسیم کاری را در نظر دارد، بیان کرد: اما در سلول درمانی متوقع هستیم که رویان متولی درمان کرونا در کشور شود.
انعقاد قرارداد برای تولید انبوه کیتها
وی با اشاره به کیتهای تشخیص کرونا گفت: این کیتهای تشخیص تاکنون تولید میشد و در اختیار آزمایشگاههای جهاد در تهران و خراسان رضوی و تعدادی آزمایشگاه محدود قرار میگرفت.
وی ادامه داد: اکنون قرار داد تولید یک میلیون کیت با یک شرکت دانش بنیان جهاد دانشگاهی منعقد شده که در اختیار سایر آزمایشگاهها نیز قرار میگیرد که این موفقیت خوبی است.