استاندار گیلان در نشست مشترک با رییس جهاددانشگاهی خواستار شد؛
توجه جدی طرحهای پژوهشی و فناورانهی جهاددانشگاهی به چای، پسماند و پرورش ماهی در قفس
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، دکتر حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی، عصر دیروز (پنجشنبه، ۱۸ مهرماه) در نشست مشترک با دکتر ارسلان زارع استاندار گیلان در محل ساختمان این استانداری، با بیان اینکه نهاد جهاددانشگاهی علاقهمند به همکاری در راستای توسعهی استان گیلان است، اظهار کرد: جهاددانشگاهی سبقهی خوبی در حوزهی مدیریت پسماند و زبالهسوز دارد و امروزه مسالهی زباله و پسماند یکی از اولویتهای استان های شمالی بهویژه گیلان است.
وی با اشاره به عضویت جهاددانشگاهی گیلان در کارگروه مدیریت پسماند استان، افزود: دانش فنی و مکانیک لازم در پژوهشکدههای جهاددانشگاهی در بخش زبالهسوز و تجهیزات کنترل آلاینده های صنایع وجود دارد.
رییس جهاددانشگاهی با بیان اینکه برداشتهای نادرستی که دربارهی زبالهسوزی در کشور وجود دارد، تصریح کرد: میگوییم زباله طلای کثیف است، اما بخش عمدهی زبالههای ما تر و خیس است و فلزات سنگین در این زبالهها وجود دارد که در صورت سوزاندهشدن، مشکلات زیستمحیطی و آلایندگی دارند و سلامت مردم را به خطر میاندازند.
دکتر طیبی با اشاره به هزینهبردار بودن امحای هر تن زباله توسط زبالهسوز، یادآور شد: جهاددانشگاهی در طراحی زبالهسوز ورود نکرده، اما آمادگی داریم در صورت خریداری زبالهسوز از یک شرکت معتبر خارجی، اقدام به انتقال تکنولوژی لازم کنیم، زیرا این ظرفیت در گروههای پژوهشی جهاددانشگاهی وجود دارد، اما متاسفانه تاکنون از این ظرفیت استفاده نشده و استانها اقدام به خرید موردی زبالهسوز بدون دریافت امتیاز انتقال تکنولوژی آن میکنند.
وی از آمادگی جهاددانشگاهی در امر نظارت بر حسن اجرا و انتقال تکنولوژی زبالهسوز رشت خبر داد و گفت: امروز تالاب انزلی نیز تبدیل به یک دغدغهی ملی شده و آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از ورود فاضلاب ماهیت، این تالاب را تغییر داده است؛ لذا جهاددانشگاهی به عنوان نهادی که نگاه توأمان علمی، فناوری، فرهنگی و اجتماعی دارد، میتواند به صورت تخصصی دربارهی تالاب انزلی ورود کند، زیرا این تالاب به پژوهشهای علمی، فناورانه، فرهنگی و اجتماعی در کنار هم نیاز دارد.
رییس جهاددانشگاهی با اشاره به دستاوردهای پژوهشی این نهاد علمی غیردولتی در حوزهی پسابهای صنعتی و جداسازی آب همراه نفت، گفت: درمان سرطان، ناباروری و دیابت و زخمهای بدخیم ناشی از آن، از جمله توانمندیهای جهاددانشگاهی در حوزهی پزشکی است.
دکتر طیبی با بیان اینکه جهاددانشگاهی اصلاح نژاد دام سبک و سنگین را مد نظر قرار داده است، متذکر شد: در آینده با محدودیت منابع غذایی مواجه هستیم و لذا باید دامی تولید کنیم که در مقابل مصرف غذای ثابت، محصولات پروتئینی بیشتری تولید کند؛ البته نژادهای اصلاحشده در کشور وجود دارد، اما مجتمع تحقیقاتی جهاددانشگاهی به صورت پایلوت اقدام به تولید جنین نر و ماده اصلاحشدهی مرغوب میکند که شیر با درصد چربی 6 دارد.
وی با اشاره به فعالیت موثر جهاددانشگاهی در حوزهی تکمیل زنجیرهی تکنولوژی پرورش ماهی در قفس، خاطرنشان کرد: در دیدار مجموعهی همکاران جهاددانشگاهی با مقام معظم رهبری، خواستار واگذاری ماموریتهای کلان فناورانهی کشور به این نهاد شدیم و لذا 31 طرح فناورانه در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی به جهاددانشگاهی واگذار شد که از جمله آن پرورش ماهی در قفس در قالب تولید بچهماهی و افزایش تولید و بهبود کیفیت چای بود که به استان گیلان مربوط میشود. تولید چای مرغوب و برنج کم آب با کیفیت نیز جزو طرح های 31گانهی جهاددانشگاهی است.
رییس جهاددانشگاهی خواستار سرمایهگذاری مشترک با دستگاهها شد و اضافه کرد: امروز نفت، گاز و پتروشیمی در کشور موضوعیت دارد و جهاددانشگاهی با جدیت به این مقوله ورود کرده است؛ همچنین پژوهشکدهی محیط زیست جهاددانشگاهی نیز در این زمینه بسیار فعال و موثر است.
وی با اشاره به تعامل خوب جهاددانشگاهی با سازمانهای دولتی، عنوان کرد: نگاه جهاددانشگاهی مسالهمحور و حل موضوع است؛ لذا در خصوص تالاب انزلی آمادگی داریم 50 درصد سرمایهگذاری را برعهده بگیریم و مسوولیت پاسخگویی طرح را داشته باشیم.
نقشآفرینی جهاددانشگاهی در حوزهی پسماند تالاب انزلی
به گزارش ایسنا، دکتر ارسلان زارع استاندار گیلان نیز در این نشست مشترک ضمن قدردانی از فعالیتهای علمی و تحقیقاتی مجموعهی جهاددانشگاهی در استان گیلان و پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی، اظهار کرد: جهاددانشگاهی حضوری موثر در کارگروه مدیریت پسماند استان دارد.
وی زباله و پسماند را مهمترین اولویت گیلان دانست و افزود: جهاددانشگاهی از زمان تاسیس تاکنون رویکرد آموزشی و پژوهشی داشته و منشأ خدمات و برکات خوبی برای کشور و استان بوده است و امیدواریم در حوزهی پسماند و تالاب انزلی نیز بتوانیم شاهد نقشآفرینی پژوهشی جهاددانشگاهی باشیم.
استاندار گیلان استفاده از ظرفیتهای داخلی را محور سیاستهای اقتصاد مقاومتی مد نظر رهبر انقلاب و دولت تدبیر و امید دانست و تصریح کرد: گیلان ظرفیتهای خوبی در عرصهی علم و اقتصاد دارد و لذا باید وابستگی کشور به خارج را به حداقل برسانیم.
دکتر زارع، جهاددانشگاهی را زمینهساز سربلندی و اقتدار علمی کشور در عرصهی پژوهش دانست و بیان کرد: تحولات سیاسی و اجتماعی بینالمللی طی سالهای اخیر، شرایط پیچیدهی اقتصادی را برای کشور ما رقم زده و لذا ضرورت دارد تا ما با تکیه بر دانش، علم، فناوری و استفاده از طرحهای فناورانه و نوآورانه برای برونرفت از وضعیت فعلی تلاش کنیم؛ بیتردید بیثباتی اقتصاد کشور بهواسطهی وابستگی درآمدهای دولت به نفت است و باید به ظرفیتهای داخلی در ابعاد مختلف رجوع کنیم.
وی کمبود آب را یکی از چالشهای کشور و حتی استان گیلان بهویژه در سالهای اخیر دانست و متذکر شد: چای و برنج دو محصول استراتژیک گیلان هستند و ضرورت دارد برای تداوم تولید این دو محصول بر استفاده از پژوهش و فناوری به منظور افزایش بازدهی و اصلاح گونهها جهت بهینهسازی تاکید کنیم.
استاندار گیلان با اشاره به تولید 96 درصد چای کشور در گیلان، خاطرنشان کرد: دولت سالانه مبلغ قابل توجهی معادل 360 میلیارد تومان برای خرید تضمینی چای اختصاص میدهد که نشاندهندهی اهمیت موضوع است. چایکاران گیلانی نیز به واسطهی کوهپایهای بودن اراضی چای نمیتوانند محصول دیگری بکارند.
دکتر زارع خواستار توجه جدی طرحهای پژوهشی و فناوری جهاددانشگاهی به چای و پرورش ماهی در قفس شد و ادامه داد: پرورش ماهی در قفس یکی از 53 زیرپروژه از 19 پروژهی اقتصاد مقاومتی گیلان بوده و به واسطهی توجیه اقتصادی دارای اولویت است.
وی پژوهشکدهی محیط زیست جهاددانشگاهی را یک برند ملی عنوان کرد و گفت: تحقیقات و پژوهشهای پژوهشکدهی محیطزیست جهاددانشگاهی میتواند راهگشای تالاب انزلی و پسماند گیلان باشد. خوشبختانه پژوهشگران و اعضای هیات علمی این پژوهشکده نقش فعالی در کارگروههای توسعهی استان دارند که نشاندهندهی ظرفیت بالای این مجموعه است.
استاندار گیلان با اشاره به سهم نیمدرصدی اعتبارات پژوهشی علیرغم توجه برنامهی ششم به امر پژوهش و فناوری، یادآور شد: پروژههای اقتصاد مقاومتی گیلان میتواند در قالب 31 طرح فناورانهی جهادانشگاهی تعریف شود.