هفته جهانی سلامت و تأکید بر محیط سالم، جامعه سالم با مشارکت مردم تاکید شد؛

نقش آگاهی و مشارکت مردم در تحقق جامعه سالم

۰۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۱۴:۴۱ کد : ۸۳۱۰۴ تاپ خبر پژوهشی
با فرارسیدن هفته سلامت، مدیر گروه سلامت جامعه پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی با تأکید بر نقش انکارناپذیر تولیت نظام سلامت در فراهم‌سازی دسترسی عادلانه مردم به خدمات بهداشتی و درمانی، بر ضرورت مشارکت آگاهانه و مسئولانه آحاد جامعه در ارتقای سلامت عمومی تأکید کرد.
نقش آگاهی و مشارکت مردم در تحقق جامعه سالم

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی، دکتر فرزانه مفتون، مدیر گروه سلامت جامعه این پژوهشکده، در راستای تأمین حقوق مردم و ارائه خدمات سلامت، بر مجموعه‌ای از وظایف و مسئولیت‌های نظام سلامت تأکید کرد و گفت: برخی از این حقوق  دسترسی به‌موقع به خدمات سلامت متناسب با نیاز، توجه به شرایط اجتماعی و اقتصادی اقشار مختلف جامعه برای تحقق برابری در سلامت و بهره‌مندی عادلانه از خدمات، امکان تصمیم‌گیری آگاهانه درباره خدمات سلامت و رسیدگی به شکایات مردم هستند.

وی ادامه داد: نکته حائز اهمیت این است که برای تحقق سلامت جامعه، علاوه بر نقش تولیتی نظام سلامت، احساس مسئولیت و آگاهی افراد جامعه نسبت به حقوق سلامت خود نیز نقش مهمی ایفا می‌کند.

برخی از ابعاد این مسئولیت‌ها عبارت‌اند از:

یادگیری و به‌کارگیری شیوه زندگی سالم، استفاده منطقی از خدمات سلامت و مشارکت فعال در تصمیم‌گیری درباره استفاده از این خدمات.
موفقیت در امر پیشگیری نیازمند سطوح بالایی از همکاری مردم است؛ همکاری‌ای که سلامت جامعه و نیز موفقیت سیستم خدمات سلامت را تضمین می‌کند. ضروری است مسئولیت‌هایی که منطقی و قابل انتظار از مردم هستند، از مواردی که غیرقابل پذیرش‌اند، به‌روشنی تفکیک شوند.
نظارت و کنترل کیفیت خدمات ارائه‌شده از سوی نظام سلامت، در صورت مشارکت مردم، با سهولت و اثربخشی بیشتری قابل انجام است.
رویکردهای ارتقای سلامت زمانی مؤثر واقع می‌شوند که مردم در انتخاب شیوه‌های زندگی سالم سهیم باشند. همچنین، حل بسیاری از معضلات بهداشتی و تعیین اولویت‌های خدمات می‌تواند بر پایه مشارکت مردم و جلب حمایت سازمان‌های مردم‌نهاد شکل گیرد.
اجرای برنامه‌های خودمراقبتی در دهه‌های اخیر مورد توجه سیاست‌گذاران سلامت قرار گرفته است. خودمراقبتی موجب ارتقای سلامت و کیفیت زندگی، افزایش رضایت عمومی و منطقی‌شدن استفاده از خدمات سلامت می‌شود.
عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی در ادامه توضیح داد: برای اثربخشی مشارکت جامعه در سلامت، پرداختن به دو حوزه ضروری است:

الف) افزایش آگاهی و بهبود نگرش مردم نسبت به اهمیت اجرای این رویکردها و منافع حاصل از آن‌ها.

ب) فراهم آوردن مکان‌ها، افراد، سازمان‌ها و منابع اطلاعاتی معتبر به‌منظور توانمندسازی جامعه برای اتخاذ این رفتارها و رویکردها.

دکتر مفتون با تأکید بر اهمیت خودمراقبتی در نظام ارائه خدمات سلامت و صرفه‌ اقتصادی آن، خاطرنشان کرد: لازم به ذکر است که خودمراقبتی بخشی ضروری و اجتناب‌ناپذیر از همه برنامه‌های سلامت در سطح خدمات است. البته باید توجه داشت که خودمراقبتی جایگزین مراقبت تخصصی نیست، بلکه مکمل آن است و موجب کارآمدتر شدن نظام سلامت می‌شود. در واقع، خودمراقبتی یکی از عوامل تعیین‌کننده در میزان و نحوه استفاده از خدمات تخصصی و مراقبت‌های بهداشتی درمانی است.

وی افزود: همچنین، سازمان‌های بیمه‌گر گسترده‌ای وجود دارند که برخورداری از منافع آن‌ها و پوشش بیمه‌ای، مشروط به رعایت مسئولیت‌هایی از سوی بیماران است؛ مانند مصرف صحیح دارو و حضور به‌موقع در جلسات ملاقات با پزشک.

کتر مفتون در پایان تأکید کرد: دانایی و احساس مسئولیت مردم در قبال سلامت و ارتقای آن، سبب ایجاد نیاز و تقاضای آگاهانه برای دریافت خدمات سلامت می‌شود. این تقاضاهای آگاهانه نیز زمینه‌ساز نظارت مؤثر بر کیفیت خدمات، مصرف بهینه منابع و دستیابی به عدالت در سلامت خواهد بود.


نظر شما :