برگزاری یازدهمین کنفرانس بینالمللی وبپژوهی/ نمایه شدن مقالات فارسی در پایگاه SID

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، یازدهمین کنفرانس بینالمللی وبپژوهی 27 و 28 فروردینماه در دانشگاه علم و فرهنگ با حضور دکتر علی منتظری رییس جهاددانشگاهی،دکتر مهدی باصولی رییس دانشگاه علم و فرهنگ و دیگر اساتید و محققان این حوزه برگزار شد.
دکتر مهدی باصولی در یازدهمین کنفرانس بینالمللی وب پژوهی در مراسم افتتاحیه این کنفرانس، عنوان کرد: حضور شایسته و افتخارآفرین شما در دانشگاه علم و فرهنگ، دانشگاه وابسته به جهاددانشگاهی را خیرمقدم میگویم و بسیار خوشحالم که آقای دکتر منتظری در روزهای اول انتصاب بهعنوان رییس جهاددانشگاهی، در دانشگاه علم و فرهنگ حضور دارند.
وی افزود : آقای دکتر علی منتظری عضو هیات علمی وابسته دانشگاه علم و فرهنگ هستند و امیدواریم با حضور ایشان، روزهای بسیار خوبی در انتظار مجموعه جهاددانشگاهی باشد.
وی افزود: امیدوارم در ایام برگزاری کنفرانس خاطره بسیار خوب علمی برای همه به یادگار بماند.
رییس دانشگاه علم و فرهنگ عنوان کرد:برگزاری کنفرانسها و همایشها ازجمله برنامههایی است که به انتقال دانش کمک کرده و باعث همافزاییها خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: دانشگاه علم و فرهنگ در طول عمر خود حدود ۴۴ کنفرانس و همایش برگزار کرده و خوشحالم که از این تعداد کنفرانس، تقریباً ۱۸ همایش و کنفرانس از سال ۱۴۰۱ تاکنون برگزارشده است که از تمام همکارانم در دانشگاه و خصوصاً همکاران معاونت پژوهشی برای راهبری این رویدادها بسیار سپاسگزارم.
باصولی عنوان کرد: استمرار و بهبود کمی و کیفی این کنفرانس و آغاز یازدهمین دوره آن، نشان از هدفگذاری درست در این مسیر علمی است.
رییس دانشگاه علم و فرهنگ گفت:امیدوارم که این اتفاق مبارک بتواند ظرفیت و ارزشافزوده مناسبی را برای کشور ایجاد کند.
پژوهش باید سیستماتیک و نظام مند باشد
دکتر علی منتظری رئیس جهاددانشگاهی در ادامه یازدهمین کنفرانس بینالمللی وبپژوهی، گفت: افتخار دارم که یکی از اعضای کوچک جهاددانشگاهی هستم. از سال ۱۳۵۹ به این نهاد جهادی پیوستهام و تمام مراحل رشد علمی، فرهنگی و اجتماعی خود را مدیون این نهاد میدانم. جهاددانشگاهی یک نهاد عمومی غیر دولتی است که زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت میکند. دانشگاه علم و فرهنگ نیز یکی از دستاوردهای جهاددانشگاهی است و افتخار میکنم که عضو افتخاری این دانشگاه هستم.
وی با انتقاد از شیوه برگزاری کنفرانسها افزود: در کنفرانسهای علمی، سخنرانیهای طولانیِ ابتدایی واقعاً آزاردهنده است. در خارج از کشور، معمولاً کنفرانس با یک سلام و خوشامدگویی کوتاه آغاز و بلافاصله بخش ارائه مقالات اجرا میشود. این شیوه نیازمند بازنگری اساسی است. اگر رئیس دانشگاه سخنرانی نکند، دنیا به آخر میرسد؟ این روش فقط در کشور ما رواج دارد و باید اصلاح شود.
منتظری ادامه داد: از آنجا که رشته تخصصیام در حوزه سلامت است، خود را صاحبنظر در زمینه وبپژوهی نمیدانم، اما به عنوان یک پژوهشگر، خواهش میکنم به تعاریف علمی پایبند باشیم. گاهی تعاریف نادرستی پایهگذاری میشوند و سپس به اشتباه تکرار میشوند، که بعدها اصلاح آنها دشوار میشود، در مورد وبپژوهی نیز همینطور است. پژوهش باید نظاممند و سیستماتیک باشد، نمیتوان تحقیقی را بدون نگاهی روشمند پیش برد.
وی با اشاره به تفاوت پژوهش نظاممند و غیر نظاممند ادامه داد: محصول پژوهش نمیتواند صرفاً یک انشا باشد. اگر به دیکشنریهای معتبر دنیا مراجعه کنید، میبینید که پژوهش را اینگونه تعریف کردهاند؛ پاسخ روشن به یک سؤال مشخص از طریق روشی نظاممند؛ یعنی هر تحقیق معتبر باید سؤال تحقیق مشخصی داشته باشد، از روششناسی علمی پیروی کند و قابل ارزیابی و نتیجهگیری باشد. جمعآوری دادهها از منابع معتبر، تحلیل و ارزیابی دقیق اطلاعات و نتیجهگیری مبتنی بر شواهد از ویژگیهای پژوهش نظاممند محسوب میشود.
دکتر منتظری تأکید کرد: هر جستجوی ساده در اینترنت را نمیتوان پژوهش نامید. یک تحقیق واقعی باید سؤال تحقیق مشخصی داشته باشد، روش جمعآوری و تحلیل دادهها واضح باشد و از منابع معتبر استفاده کند. تولید ایدههای نو در پژوهش میتواند به ایدهپردازی و نوآوری منجر شود و تولید دانش جدید نیز پایهای برای پیشرفت علمی و فناوری است و این دو از کاربردهای اصلی پژوهش به شمار میرود.
وی با اشاره به اهمیت پژوهش در توسعه جامعه بیان کرد: پژوهش و آثار آن در بهبود کیفیت زندگی، ایجاد رفاه اجتماعی و پیشرفت در تمام زمینههای علمی و فناوری نقش دارد. در برخی موارد ممکن است به اطلاعات بیشتری نیاز داشته باشیم که در دسترس نباشد، به عنوان مثال، اخیراً یکی از محققان از من درخواست کرده بود که دادههای مطالعاتی خاصی را که در زمان و مکان مشخصی انجام دادهام، در اختیارشان قرار دهم. اینجاست که پژوهش میتواند به ما کمک کند تا به منابع اصلی دادهها دست یابیم.
رییس جهاددانشگاهی با تأکید بر استفاده اخلاقی از دادهها گفت: هنگام جستوجو در اینترنت، توجه به این نکات ضروری است که از دادههای آزاد میتوانید استفاده کنید، اما دادههای دارای کپیرایت را بدون مجوز استفاده نکنید (این کار مانند سرقت علمی است) و اخیراً شاهد روند نگرانکنندهای از سوی برخی ناشران بینالمللی هستیم که مقالات ایرانیان را بدون دلیل منطقی رد میکنند. از این رو به پژوهشگران جوان توصیه میکنم، فقط از دادههای آزاد استفاده کنند، به حقوق مالکیت معنوی احترام بگذارند، صرف وجود یک مطلب در اینترنت به معنای آزاد بودن آن نیست.
وی مهارتهای ضروری پژوهش را مورد اشاره قرار داد و عنوان کرد: توانایی ارزیابی اعتبار منابع، تشخیص دادههای معتبر از غیرمعتبر و شناسایی اطلاعات نادرست (فیک) از مهارتهای مهم در امر پژوهش است.
چرا هوش مصنوعی به چیزی فراتر از مدلهای بزرگ زبانی نیاز دارد؟
دکتر مهرنوش شمس فرد، دانشیار دانشگاه شهید بهشتی در این همایش سخنرانی با موضوع « به سوی درک عمیق: چرا هوش مصنوعی به چیزی فراتر از مدلهای بزرگ زبانی نیاز دارد؟» انجام داد و با اشاره به اینکه افقهای جدید هوش مصنوعی با تلفیق مدلهای بزرگ زبانی با دانش و شناخت بشری ممکن خواهند شد، به نقد مدلهای بزرگ زبانی و پیشنهاد رویکردهایی برای ارتقا استدلال، تفسیرپذیری و درک عمیق در هوش مصنوعی پرداخت.
نقش کلیدی وب سرویسها در یکپارچهسازی سازمانی در نظام سلامت
دکتر منصور فاتحی دبیر کارگروه سلامت دیجیتال فرهنگستان علوم پزشکی نیز با ارائه مقالهای با موضوع«نقش کلیدی وب سرویسها در یکپارچهسازی سازمانی در نظام سلامت» پرداخت و گفت: تنوع سامانههای دیجیتال در حوزه سلامت ایجاب میکند که برای مبادله داده بین این سامانهها که امری اجتنابناپذیر است، راهکارهای یکپارچهسازی در پیش گرفته شود.
وی با بیان اینکه IHE یک حرکت بین المللی برای تدوین استانداردهای یکپارچهسازی در نظام سلامت دیجیتال است ادامه داد: در این سازمان چارچوبهای لازم برای تعامل اجزای نظام سلامت دیجیتال طراحی و معرفی میشوند و هر ساله نقشآفرینان حوزه سلامت دیجیتال قابلیتهای خود را در زمینه مبادله داده با سایر سامانهها در معرض ارزیابی و اعتباربخشی قرار میدهند. وب سرویسها از کلیدیترین اجزای این یکپارچهسازی هستند که در این سخنرانی به کلیات نقش آنها در IHE پرداخته شد.
برگزاری سه کارگاه تخصصی
کارگاه های علم سنجی و هوش مصنوعی با ارائه دکتر فاطمه عظیم زاده و محدثه رفیعی، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) و همچنین پیوند ذهن و ماشین: تفکر انتقادی و طراحی آموزشی در عصر هوش مصنوعی با ارائه دکتر محسن محمودی، آزمایشگاه یادگیری الکترونیکی، دانشگاه تهران در روز اول این همایش برگزار شد و در روز دوم کارگاه: Customizing and Improving the Performance LLMs توسط امین رضا نژاد، محقق هوش مصنوعی به صورت مجازی ارائه شد.
دانشگاه های دارای بیشترین تعداد نویسنده را در یازدهمین کنفرانس بینالمللی وب پژوهی
بر اساس اعلام دبیرخانه کنفرانس بینالمللی وب پژوهی، دانشگاه های زیر بیشترین تعداد نویسنده را در یازدهمین کنفرانس بینالمللی وب پژوهی داشته اند:
دانشگاه تهران با ۳۶ نویسنده
دانشگاه علم و فرهنگ با ۲۲ نویسنده
دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات ۲۱ نویسنده
دانشگاه علم و صنعت ۲۰ نویسنده
دانشگاه تربیت مدرس ۱۹ نویسنده
دانشگاه Bina اندونزی ۱۸ نویسنده
نمایه مقالات فارسی یازدهمین کنفرانس بینالمللی وب پژوهی در پایگاه SID
همچنین همزمان با برگزاری کنفرانس، مقالات فارسی یازدهمین کنفرانس وب پژوهی در پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، نمایه شد و از طریق لینک https://www.sid.ir/seminar/issue/1815/fa قابل دسترس است.
SID یک پایگاه با دسترسی آزاد است که مقالات کامل نویسندگان به طور رایگان در دسترس عموم است.
لازم به ذکر است از چند سال پیش از طرف کنفرانس وب پژوهی پیشنهادی به SID داده شد تا علاوه بر مقاله متنی، یک فایل ویدئویی کوتاه ارائه نویسندگان نیز در SID نمایه شود. این پیشنهاد به شکل آزمایشی بر روی مقالات کنفرانس وب پژوهی اجرا شده اند. نتایج ارزیابی اولیه SID نشان می دهد بازدید مقالات کنفرانس وب پژوهی به نسبت سایر کنفرانس ها بیشتر بوده است که احتمالا به دلیل در دسترس بودن ویدئوی مقالات است.
باید به این نکته اشاره کرد که SID اولین بانک جامع علمی مقالات کشور با دسترسی آزاد است که به دلیل رتبه بالا در موتور جستجوی گوگل، نقش زیادی را در رویت پذیری مقالات فارسی ایفا کرده است.
گفتنی است در مراحل نمایه سازی مقالات انگلیسی در IEEE و همچنین مقالات منتخب اطلاع رسانی خواهد شد.
نظر شما :