تعیین جنسیت قطعی فرزند در قم چه فرایندی دارد؟
کارشناس ژنتیک مرکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی قم به بیان فرایند تعیین جنسیت قطعی در این مرکز و همچنین مباحث مرتبط به امور ژنتیکی در این مرکز پرداخت.
وی با تاکید بر اینکه در گذشته فقط زوجهایی که ازدواج فامیلی داشتند به مشاوره ژنتیک مراجعه میکردند ادامه داد: اما امروزه وزارت بهداشت به همه زوجین توصیه میکند که قبل از ازدواج به مشاوره ژنتیک مراجعه کنند و از دیگر علل مراجعه به مشاور ژنتیک میتوان به وجود بیماریهای ژنتیک مثل ناشنوایی، کند ذهنی، سرطان و ... در اقوام درجه یک یا یک سال نازایی اشاره کرد.
وی با اشاره به اینکه بیماریهای ژنتیک به دو دسته کروموزومی و ژنتیکی تقسیم میشود، بیان کرد: برای افرادی که قصد بارداری با مشکلات ژنتیکی با منشا نقص کرموزومی دارند، اسپرم و تخمک در آزمایشگاه تلقیح داده میشود و بعد از بررسی جنینها از لحاظ ژنتیکی، جنین سالم و فاقد اختلال به رحم مادر انتقال داده میشود.
کارشناس ژنتیک مرکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی قم با بیان اینکه بیماریهای با منشا ژنتیکی غالبا در ازدواجهای فامیلی رخ میدهد، اظهار کرد: لازمه این بررسی وجود مولکول شناساگر در اصطلاح به نام کروب است که در صورت موجود از آن استفاده میشود در غیر این صورت با روشی گران قیمت تر به نام Array CGH همه کروموزومها در یک آزمایش بررسی میشوند که آیا نقصی دارند یاخیر؟
کلهر با بیان اینکه از فعالیتهای دیگر این مرکز تعیین جنسیت جنین است و با روش تشخیص مولکولی احتمال اشتباه آن کمتر از یک درصد است، تصریح کرد: تعیین جنسیت در اولین فرزند و زوجهایی که از هر دو جنس فرزند را دارند، صورت نمیگیرد؛ زیرا ممکن است همه افراد تقاضای دختر و یا پسر داشته باشند که این امر سبب برهم خوردن تعادل جمعیت جامعه میشود.
وی با تاکید بر اینکه رفع مشکلات ژنتیکی انجام شده در این مرکز مربوط به قبل از زایمان وجلوگیری از تولد فرزند دارای ناهنجاری است، اظهار کرد: در دوران بارداری آزمایشات، سونوگرافی، اکو قلب و تستهای غربالگری برای تشخیص این ناهنجاریها پیشنهاد میشود، که تا بیش از ۹۰ درصد سلامت جنین را تشخیص میدهند.
کارشناس ژنتیک مرکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی قم (رویا) بیان کرد: امکان تشخیص بیماریهای ژنتیکی که از سنین بزرگسالی شروع میشوند در دوران بارداری وجود ندارد؛ اما اگر این ژن معیوب قبل از بارداری شناسایی شده باشد با روش PND از مایع اطراف جنین نمونه برداری میشود و میتوان فهمید که آیا این جنین بیمار هست یا خیر.
وی با تاکید بر اینکه مشاوره ژنتیک فقط برای زوجین با نسبت فامیلی نیست گفت: اگر چه این مشاوره در زوجین با نسبت فامیلی و یا هم روستا بودن بسیار حائز اهمیت است اما باور اشتباهی در بین برخی از افراد جامعه مبنی بر اینکه با یک آمپول میتوان مانع از بروز مشکلات ژنتیکی در فرزند شد، وجود دارد؛ که این موضوع کاملا اشتباه بوده و در هیچ جای دنیا دارویی با این کارایی وجود ندارد.
کلهر با بیان اینکه درهیچ جای دنیا تضمینی داده نمیشود که فرزند کاملا سالم به دنیا میآید، اظهار کرد: گاهی ممکن است ژنهای زن و مرد کاملا سالم باشد اما در تشکیل لقاح یک آنزیم، سبب اختلال در جنین میشود که در همه موجودات این انزیمها وجود دارد و نمیتوان از آن جلوگیری کرد.