استفاده از قارچ‌های وحشی جمع آوری شده از طبیعت مشکلات جدی برای سلامتی به همراه دارد

۲۴ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۱:۰۲ کد : ۸۲۷۵۸ پژوهشی
مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچ های خوراکی دارویی جهاددانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به این که هر ساله با تغییر فصل و شروع گرم شدن هوا، شرایط اقلیمی برای ظهور قارچ های وحشی در طبیعت محیا می‌شود، گفت: در این بین علاقمندان به طبیعت و دوستداران مواد غذایی طبیعی، به اشتباه از قارچ‌های وحشی جمع آوری شده از طبیعت به عنوان یک ماده غذایی استفاده نموده و در مواردی به مشکلات جدی مبتلا می‌شوند.
استفاده از قارچ‌های وحشی جمع آوری شده از طبیعت مشکلات جدی برای سلامتی به همراه دارد

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر جواد جانپور با تاکید بر این که مصرف قارچ های وحشی و شناخته نشده، سلامت انسان را تهدید می‌کند، تصریح کرد: بسیاری از قارچ‌های وحشی از نظر خوراکی بودن ناشناخته هستند و حتی افراد با تجربه نیز ممکن است در شناسایی آنها اشتباه کنند. برای مثال، قارچ‌های جنس Amanita  مانند Amanita phalloides  (کلاهک مرگ) می‌توانند باعث نارسایی کبد و کلیه شده و در نهایت منجر به مرگ شوند.

وی به تشابه ظاهری قارچ‌های وحشی با گونه‌های خوراکی اشاره و عنوان کرد: قارچ‌های سمی اغلب شباهت زیادی به گونه‌های خوراکی دارند، که این موضوع خطر مسمومیت را افزایش می‌دهد. حتی متخصصان قارچ‌شناسی نیز ممکن است در شناسایی مورفولوژیکی برخی گونه‌ها دچار مشکل شوند. شناسایی گونه های وحشی سمی بدون امکانات آزمایشگاهی و در محیط آزمایشگاه تقریبا امکان پذیر نیست. عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی بیان کرد: برای بسیاری از مسمومیت‌های ناشی از قارچ های سمی، پادزهر خاصی وجود ندارد و درمان تنها به مراقبت‌های حمایتی محدود می‌شود. با از دست دادن زمان و در موارد شدیدتر فقط پیوند کبد و یا کلیه می تواند جان فرد مسموم شده را نجات دهد.

مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچ های خوراکی دارویی جهاددانشگاهی خراسان رضوی اظهار کرد: کشور ایران با تولید حدود 180 هزار تن بین ده کشور برتر دنیا در زمینه تولید قارچ های خوراکی قرار دارد و کیفیت و تولید محصول سالم در بسیاری از واحدهای تولیدی تحت نظارت کارشناسان با تجربه کشاورزی صورت می گیرد.

جانپور ایمنی و سلامتی ماده غذایی، در دسترس بودن، ارزش غذایی و کمک به سرمایه گذاران بخش تولید کشاورزی را از دلایل متعدد در مورد استفاده از قارچ های پرورشی نسبت به قارچ های وحشی برشمرد و گفت:  قارچ‌های تجاری به‌صورت انتخابی و در محیط کنترل شده پرورش داده می‌شوند و خطر مسمومیت ناشی از قارچ‌های سمی را به صفر می‌رسانند. این در حالی است که قارچ‌های وحشی ممکن است سمی باشند و شناسایی آنها نیاز به تخصص دارد.

به گفته وی، قارچ‌های تجاری به‌راحتی در فروشگاه‌ها و سوپر مارکت‌ها در دسترس هستند و نیازی به جستجوی آنها در طبیعت نیست. حتی ساده ترین مدل عرضه آنها (کیسه‌های 5 کیلویی) نسبت به قارچ های جمع آوری شده از طبیعت مطمئن تر و سالم تر هستند.

مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچ های خوراکی دارویی جهاددانشگاهی خراسان رضوی در ادامه یادآور شد:  قارچ‌های تجاری خاص مانند شیتاکه، صدفی، شاه صدف و یال شیر سرشار از مواد مغذی هستند و به تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کنند. آنها حاوی ویتامینD، پتاسیم و بتا-گلوکان هستند که برای سلامت قلب و سیستم ایمنی مفید هستند. تولید این قارچ های پرورشی خاص نیز در کشور آغاز شده است.

وی بیان کرد: پرورش قارچ‌های تجاری یک کسب‌وکار اقتصادی و دوستدار محیط زیست است. به دلیل قابلیت کشت طبقاتی، می‌توان بهره برداری بالاتری را در واحد سطح از این محصول داشت. همچنین بدلیل دوره های کوتاه زمان تولید، چندین مرتبه قابلیت کشت و تولید از یک سالن در طول یکسال وجود دارد.

وی خاطرنشان کرد: در سالی که توسط مقام معظم رهبری، توجه به تولید داخلی و نیروی کار کشور جزو اولویت های اصلی شناخته شده است، خرید محصول قارچ خوراکی که با سرمایه گذاری های بعضا سنگین و نیروی کار ایرانی و همچنین با مواد اولیه کاملا داخلی تولید شده است، نیاز به توجه و حمایت ویژه ای از طرف مسئولین و مردم را دارد.

به گفته وی، استان خراسان رضوی همیشه جزو 5 استان برتر از نظر حجم تولید قارچ خوراکی در سال بوده است. کیفیت محصول در بسیاری از واحدهای تولیدی مناسب بوده و با شرکت های بزرگ تولید کننده این محصول در کشور برابری می کند. امید است در سال 1404 با حمایت از بخش تولید، علاوه بر بازارهای داخلی، زمینه برای صادرات بیشتر این محصول به کشورهای همسایه و حضور در منطقه اوراسیا نیز فراهم گردد.


نظر شما :