رونمایی از کتاب «سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی»/ سلولهای بنیادی نماد فرهنگ توانستن است
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، آیین رونمایی از کتابهای پروفسور حسین بهاروند رییس پژوهشکده زیستشناسی و فناوری سلولهای بنیادی پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی و همکارانش با عنوان «سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی» با حضور دکتر حسن مسلمی نائینی رییس جهاددانشگاهی، دکتر امیرعلی حمیدیه رییس مرکز تحقیقات سلول و ژن درمانی کودکان، دکتر محمدرضا مخبر دزفولی رییس فرهنگستان علوم ودکتر عبدالحسین شاهوردی رییس پژوهشگاه رویان روز شنبه 20 آبان در فرهنگستان علوم برگزار شد.
سلولهای بنیادی نماد فرهنگ توانستن است
دکتر حسن مسلمی نائینی رییس جهاددانشگاهی در این مراسم با بیان اینکه به دلیل اقدامات ددمنشانه و تجاوزگرانه رژیم غاصب و کودک کش صهیونست که با نقض قوانین بین المللی، مراکز غیر نظامی، بیمارستان ها و دانشگاه ها و مدارس را بمباران کرده و باعث به شهادت رسیدن مردم به ویژه کودکان و زنان بی دفاع شده است در شرایط سختی قرار داریم گفت: ضمن تسلیت و گرامیداشت یاد و خاطره شهدای فلسطین، این پیروزی ها را به آزادی خواهان و مسلمانان جهان که باعث شکست سنگین و غیرقابل جبران اسرائیل شده است تبریک می گوییم.
وی با اشاره به این که در هفته کتاب و کتاب خوانی قرار داریم گفت: تأثیر کتاب در صدور اندیشه و فکر، انکارناپذیر است، به همین دلیل از همان سال های ابتدایی شکل گیری جهاددانشگاهی، اهتمام به انتشار کتب جدید که بازتاب فکر و اندیشه محققان جهادی باشد، از نظر مسئولان این نهاد مغفول نماند.
رییس جهاددانشگاهی ادامه داد: در ابتدای راه به دلیل شرایط جامعه بیشتر کتاب ها با چاپ آفست بودند، اما با همت جهادگران و محققان خوشحالیم که اعلام کنیم امروز در جایگاهی قرار گرفته ایم که کتب منتشر شده در جهاددانشگاهی ماحصل تحقیق و پژوهش جهادگران ساعی و محققان عزیز کشورمان است که با همت شبانه روزی خود کتب ارزشمند و حتی مرجعی را تالیف نموده اند.
دکتر مسلمی نائینی ادامه داد: در سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاددانشگاهی شمار زیادی کتب مولف به چشم می خورد که مایه هر یک با عث مباهت و محصول تجربه ها و آموخته هایی بوده که در طی سال ها کسب شده است.
وی با بیان اینکه این تجربیات، تفکرات، دانش ها و مهارت ها به مدد نگارش این کتاب ها حفظ و منتقل می شود گفت: در این بین انتشار کتب تخصصی در یک موضوع خاص و به ویژه در رشته های نوظهور از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که اولا علم روز دنیا می باشد و ثانیا جامعه دانشگاهی و دانشمندان کشور تشنه آن است. نسل آینده و دانش پژوه برای کسب تخصص و مهارت و مرتفع کردن نیاز کشور به این علوم، نیازمند یادگیری این دانش است که انتشار کتاب یکی از ابتدایی ترین ابزار آموزش و انتقال این دانش و تجربه به شمار میرود.
دکتر مسلمی نائینی با اشاره به این که با تاسیس رشته های جدید با موضوع سلول های بنیادی و نیاز به منابع مرجع برای این رشته ها، دکتر حسین بهاروند و همکارانشان با تلاش و همتی والا نگارش مجموعه کتاب های «سلول های بنیادی برای همه» را از سالیان گذشته آغاز کردند ادامه داد: این کتاب ها نتیجه زحمات و تحقیقاتشان در پژوهشکده زیست شناسی و سلول های بنیادی پژوهشگاه رویان است. اولین سری این کتاب ها شامل 4 جلد در سال 1398 رونمایی شد و مورد استقبال وسیع دانشجویان و دانش آموزان به ویژه دانش آموزان المپیادی مشتاق علم قرار گرفت.
رییس جهاددانشگاهی تصریح کرد: از ویژگی منحصر به فرد این کتاب ها به روز بودن علوم و مطالب مطرح شده، طراحی منحصر به فرد بودن تصاویر مرتبط توسط نویسندگان و همچنین کامل و جامع بودن آن ها است. اما مهمتر از همه این ها، عامل موفقیت این کتاب ها را می توان تفکری که در این کتاب ها جاری است عنوان کرد. تفکر اینکه سلول های بنیادی ما تنها یک علم نیست، یک فرهنگ است؛ فرهنگ توانستن. فرهنگی که از سال 1381 با تولید اولین سلول بنیادی رویانی (جنینی) موشی در پژوهشگاه رویان و با تلاش های خستگی ناپذیر دکتر بهاروند آغاز شد و در سالیان بعد با تولید سلول های بنیادی پرتوان القایی ادامه پیدا کرد و با نگاه بین رشته ای به موضوع سلول های بنیادی این روند همچنان با موفیقت های بزرگتر و بیشتر در جریان است.
وی افزود: جا دارد یادی کنیم از دکتر سعید کاظمی آشتیانی بنیانگذار پژوهشگاه رویان و علوم ناباروری و سلول بنیادی که امروز جای ایشان خالی است تا ثمرهی نهال به میوه نشسته خود را ببیند.
دکتر مسلمی نائینی با بیان اینکه تلاش های دکتر بهاروند برای نگارش این مجموعه کتاب ها با این هدف که با افزایش دانش عمومی و بالا بردن معدل دانش جامعه، گلهای بیشتری در آینده شکوفا می شود و افراد بیشتری از سایر علوم نظیر مهندسی و حتی علوم فیزیک، ریاضی، شیمی و ... وارد این علم خواهند شد قابل تحسین و تقدیر است گفت: ضمن تبریک به ایشان جهت منتشر شدن 9 جلد دیگر از این مجموعه، امیدواریم باقی کتاب ها نیز به زودی منتشر شود.
جهاددانشگاهی الگوی قابل تقدیر و ارایه است
در ادامه دکتر محمدرضا مخبر دزفولی رییس فرهنگستان علوم با اشاره به این که با موضوع سلول های بنیادی، رویان و نهادی با نام جهاددانشگاهی آشنا هستم، بیان کرد: اولین روزهای حضور دانشگاهیم را در جهاددانشگاهی سپری کردم. این نهاد شجره طیبه و از افتخارات انقلاب اسلامی است که همزمان با انقلاب فرهنگی شکل گرفت.
وی با اشاره به اینکه جهاددانشگاهی میتواند نمونه های زیادی از افرادی را که جوانی خود را برای اعتلای انقلاب اسلامی فدا کردند به جامعه معرفی کند گفت: این نهاد الگوی قابل تقدیر و ارایه است. به جهاددانشگاهی افتخار کرده و وظیفه خود می دانم از تمام دوستان جهاددانشگاهی و دست اندرکارانی که تمام سختی ها را تحمل کردند تقدیر و تشکر می کنم.
دکتر مخبر دزفولی تصریح کرد: شواهد نشان می دهد سلول های بنیادی وجه اشتراک چند علم با هم است. باید از تحولی که دوستان برای کشور خلق کردن تجلیل کرد.
رییس فرهنگستان علوم با اشاره به اینکه کنگره رویان که سالانه برگزار می شود جزو کنگره های معتبر جهانی شده است افزود: باید از همت دکتر بهاروند قدردانی کرد و یاد دکتر کاظمی آشتیانی نیز که سختی های زیادی را به جان خرید تا امروز کتاب مرجع توسط همکارانشان نوشته شود، گرامی میداریم.
باید فرهنگ فناوری در کشور نهادینه شود
همچنین دکتر امیرعلی حمیدیه رییس مرکز تحقیقات سلول و ژن درمانی کودکان در ادامه این مراسم اظهار کرد: یکی از نکاتی که بنده در 10 سال اخیر به دنبال آن بودم فرهنگ بود؛ زیرا اول باید فرهنگ فناوری در کشور نهادینه شود.
وی افزود: دکتر بهاروند با تالیف این کتب دست روی نکتهای گذاشتند که موضوع مورد علاقه من است؛ یعنی سوق دادن فرهنگ جامعه، کودکان و نوجوانان به سمت فناوری و فناوری های نوین، که بسیار حایز اهمیت است.
رییس مرکز تحقیقات سلول و ژن درمانی کودکان تصریح کرد: دکتر بهاروند در این کتب فرهنگ «خواستن توانستن است»، فرهنگی کارتیمی کردن، فرهنگ مهربانی، انسانیت و شرافت کاری را گسترش داده است.
هدف تالیف این کتب افزایش معدل دانش جامعه است
دکتر بهاروند در ادامه مراسم با تقدیر از همکارانش در تالیف این مجموعه اظهار کرد: یک خاطره که از دکتر کاظمی آشتیانی موسس پژوهشگاه رویان دارم که مربوط به سال 1376 و فضای رویان قدیم است. ایشان از آرزوهایشان نوشتن کتاب بود و می گفتند کتاب بنویسید و بگذارید خاطره ای از رویان باشد. ایده هایی که ایشان با ما به اشتراک گذاشتند سبب شد ما حرکت کنیم.
وی با بیان این که آنچه که می بینید حاصل یک پروژه تحقیقاتی بود، گفت: علمی که زاده می شود زمانی پایا است که دارای دو خصیصه باشد، یکی از این خصیصه ها این است که وارد اقتصاد شود؛ زیرا علمی که وارد اقتصاد نشود پایا نخواهد بود.
رییس پژوهشکده زیستشناسی و فناوری سلولهای بنیادی پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی اظهار کرد: دومین خصیصه این است که آن علم باید عمومی شود، زیرا اگر بخواهد به اقتصاد برسد گل های زیادی باید در آن شکوفا شود و این زمانی اتفاق می افتد که شما معدل دانش را بالا ببرید که هدف از تالیف این کتب نیز این است که معدل دانش جامعه را بالا ببریم تا در آینده گل های بیشتری شکوفا شود.
دکتر بهاروند ادامه داد: هدف دیگر از تالیف این کتب این بود که بگوییم علم سلول های بنیادی یک علم تک بعدی نیست و یک علم بین رشته ای می باشد، زیرا آینده از آن بین رشتهایها است.
وی با بیان اینکه سلول های بنیادی علمی بود که در این کشور زاده شد، پس بنابراین زمانی که یک علمی زاده می شود و قابلیت آن را دارد که به سمت فناوری برود و قابلیت دست ورزی دارد به هر شکلی می توان با آن دست ورزی کرد ادامه داد: خوشبختانه یکی از این دست ورزی ها نگارش است که این کتاب با نگاه پژوهشی و رویکردی که از قبل تعریف شده بود نگارش شد.
نویسنده کتاب «سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی» بیان کرد: نکته بعدی که وجود دارد این است که این کتاب حاصل یک کار تیمی است و کار یک فرد نیست و تا کنون نیز 13 جلد آن منتشر شده است که امروز 9 جلد آن رونمایی شد و به زودی 3 جلد دیگر آن رونمایی و امید دارم برای سال آینده نیز یک جلد دیگر آن منتشر شود.
وی در پایان با اشاره به اینکه ایران ما برای ما خیلی عزیز است گفت: برای هر ملتی چالش های مختلف پیش می آید، اما یادمان باشد قرار نیست از بیرون بیایند و کشور ما را خوب کنند، بلکه خودمان باید کشورمان را خوب کنیم.
در این مراسم از دکتر بهاروند و همکارانشان برای تالیف این مجموعه تقدیر شد.
از جمله افتخارات دکتر بهاروند میتوان به
جایزه یونسکو در سال ۲۰۱۴؛جایزه فرهنگستان علوم جهان در سال ۲۰۱۹؛ رتبه اول پژوهشهای بنیادی در سیودومین جشنواره بینالمللی خوارزمی؛ جایزه محقق برتر جهان اسلام در حوزه فناوری و علوم از ISESCO ؛ برگزیده شدن کتاب سلولهای بنیادی به تألیف وی در سال ۱۳۸۹ ؛جایزه دکتر هادوی از جشنواره علمی فرهنگستان علوم پزشکی؛جایزه اول فناوریهای نوین جشنواره رازی ۱۳۹۰؛ استاد برجسته حیطه علوم پزشکی از سوی بنیاد بینالمللی آکادمیک پروفسور یلدا و همچنین چهره تأثیرگذار بیوتکنولوژی؛ جایزه علامه طباطبایی در سال ۱۳۹۳؛ استاد ممتاز از سوی بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و دریافت جایزه مصطفی اشاره کرد.