کتاب «سلول‌های بهاری» در شیراز رونمایی شد

آیین رونمایی کتاب «سلول‌های بهاری»؛ دستیابی ایران به دانش سلول‌های بنیادی و بزرگداشت مرحوم دکتر پروانه فرزانه، مدیر بانک سلول‌های انسانی و جانوری مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران (وابسته به جهاد دانشگاهی) با حضور حسین بهاروند همسر آن مرحوم و راوی کتاب
۰۴ مرداد ۱۴۰۰ | ۰۹:۲۳ کد : ۳۳۸۴۱ پژوهشی انتشار دانش
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، آیین رونمایی کتاب «سلول‌های بهاری» دستیابی ایران به دانش سلول‌های بنیادی و بزرگداشت پروانه فرزانه مدیر بانک سلول‌های انسانی و جانوری مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران (وابسته به جهاد دانشگاهی) ۲۷ تیرماه با حضور حسین بهاروند، راوی کتاب و همسر خانم فرزانه، بهنام باقری نویسنده کتاب، روح‌الله نجابت نماینده مردم شیراز در مجلس، حجت‌الاسلام مهدوی معاون نهاد رهبری دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ثنایی استاد دانشگاه علوم پزشکی، ایمانیه عضو هیات علمی و هیات امنای دانشگاه علوم پزشکی، فاطمه سادات لطیفی فعال حوزه زنان و خانواده، مسعود ملکی مدیر مدرسه سینمایی عمار و جمعی از اساتید، دانشجویان و علاقه‌مندان در بیمارستان قلب الزهرا این شهر برگزار شد.
کتاب «سلول‌های بهاری» در شیراز رونمایی شد

در ابتدای این مراسم، حجت‌الاسلام مهدوی معاون نماینده نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به مقام زن از دیدگاه اسلام گفت: در اسلام، وجود زن همچون مردان برای اداره زندگی موثر شناخته می‌شود در صورتی که قبل از اسلام، چنین نگاهی نبود و اصلا به زن توجهی نمی‌شد.

وی افزود: همچنین در اسلام، مقام زن، یک مقام منحصر به فرد است در حالی که در تمدن غربی، اگر بخواهند خیلی به مقام زن اهمیت بدهند، او را مشابه مرد می‌دانند، در صورتی که اسلام بالاتر از این را عنوان می‌کند. در جامعه‌ای که زن را مایه بی‌آبرویی می‌دانستند، ادامه نسل پیامبر از یک زن است. این مقام منحصر به فردی است که دین اسلام، بهشت را زیر پای مادران می‌داند، در هیچ مقطعی نمی‌توانید چنین مساله‌ای ببینید.

حجت الاسلام مهدوی ادامه داد: امروز بزرگداشت بانویی است که در زندگی و عقیده‌اش، استوار و محکم، قدم برداشته است، نوع زندگیشان، باعث افتخار این مرز و بوم است، ایشان حتی در سفر درمانی که به آلمان داشته‌اند، دست از تحقیق و بازدید از مراکز تحقیقاتی آن کشور برنداشته‌اند یا اینکه بسیاری از شب‌ها را تا صبح برای کار علمی و خدمت به مردم بیدار بوده‌اند، یا اینکه به همکارانش گفته بودند که می‌دانند وضعیت و امکانات تحقیقاتی لازم در کشور وجود ندارد و لحظه به لحظه دشمنان دارند علیه ما کار می‌کنند، ولی نباید دست از تلاش برداریم.

معاون نماینده نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی شیراز تاکید کرد: در بحث‌هایی که درباره توانایی کشور پیش می‌‎آید، خیلی‌ها آیه یأس می‌خوانند ولی در کنار این‌ها امثال فرزانه را داریم. وقتی چراغی را در روز روشن می‌کنیم، نور آن، خیلی مشخص نمی‌شود اما در شب و ظلمات، اثر این چراغ مشخص می‌شود. این کارهایی که امروز صورت می‌گیرد اثرش هم برای آیندگان به خوبی ملموس و مخصوص خواهد بود. امروز بزرگداشت کسی را می‌گیریم که چراغی را روشن کرده و ما باید از نور این چراغ پاسداری کنیم.

وی با اشاره به تعبیر آیت‌الله جوادی آملی درباره حیات نباتی انسان گفت: بعضی از افراد حتی بعد از حیات نباتی‌شان هم زنده هستند، جسمشان از دنیا رفته ولی ماندگار هستند چون اثری بر جای گذاشته‌اند که با عدم حضور فیزیکی‌شان از بین نمی‌رود، این بزرگداشت به خاطر زنده بودن دکتر فرزانه است که در طول زندگی، تلاش داشت و استوار بود.

در بخش دیگری از این مراسم خانم ثنایی استاد تمام بخش عفونی دانشگاه علوم پزشکی شیراز  نیز در سخنانی بیان کرد: ما جهت یادآوری و تجلیل از مقام انسان بزرگ و والایی از خطه فارس جمع شده‌ایم که بار دیگر توانمندی عظیم بانوی مسلمان ایرانی را در جهت فتح قله‌های علم و ایمان اثبات کرد. اگرچه اندک ولی هنوز هستند کسانی که در  پتانسیل علمی بانوان  تردید دارند.

وی با اشاره به آیه ۷۲ سوره ص تصریح کرد: این آیه صراحتا بیان می‌کند که روح  انسان، جلوه‌ای از وجود خداوند است. و دارای شرایط و منزلتی والاست و به جهت این شرافت است که  خداوند متعال در همین آیه  به ملائکه فرمود وقتی من از روح خود بر او دمیدم، بر او سجده  کنید. آیت‌الله جوادی آملی ‌در کتاب «زن در آینه جلال و جمال» می‌فرمایند که: «در انسان اصالت با روح  است  نه بدن  و جنسیت امری است بدنی، روح و حقیقت انسان جنسیت ندارد. روح، موجودی مجرد که مذکر و مونث ندارد و در دین سخن از تزکیه و تعالی  انسان است نه مرد یا زن.»

ثنایی ادامه داد: روح مجرد است و در قالب فیزیولوژی که قرار می‌گیرد تا حدی از آن فیزیولوژی می‌کند، در اسلام هیچ کمالی  مشروط به مرد بودن نیست به‌جز در شرایط خاصی که آن هم به فیزیولوژی زن و مرد مربوط می‌شود و به گفته آیت‌الله جوادی آملی، زنان نیز می‌توانند مرجعیت علمی و معنوی داشته باشند.

این استاد دانشگاه بیان کرد: آنچه که خداوند به عنوان مسوولیت خانواده، به دست زن سپرده است، جامعه‌ساز و سرنوشت‌ساز است و ما نباید از آن غافل نشویم. این زن است که اساس و شالوده جامعه را از نظر اخلاقی، دینی و حتی علمی می‌سازد.

وی یادآور شد: صحبت از بانوی مومن و پرتلاش است که علی‌رغم بیماری مزمن و مصرف داروهای متعدد، با همتی بالا توانستند مدارج علمی را طی کنند و توانستند یکی از مهم‌ترین مراکز علمی کشور یعنی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی را شکوفا کنند.

محمدهادی ایمانیه عضو هیات علمی و هیات امنای دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در سخنانی با اشاره به کتاب «سلول‌های بهاری» گفت: مشکل جوانان فعلی ما، کمبود الگو است، وقتی با آنان صحبت می‌کنیم مرتب به یاس و ناامیدی دامن می‌زنند. در همین شرایط و وضعیتی که داریم، انسان‌هایی وجود دارند و خدمت می‌کنند که نه‌تنها باعث ارتقای ما ایرانی‌ها هستند بلکه به عنوان یک شخصیت مسلمان واقعی عملکردهِ به دینش، می‌تواند مورد الگوبرداری قرار بگیرند.

وی با اشاره به بازخوردهای خوب کتاب «سلول‌های بهاری» در میان فعالان علمی گفت: دکتر بهاروند بیش از یک سال و نیم روی پیش‌نویس این کتاب کار کردند. محتوای قوی و مفید این کتاب نمایانگر این تلاش و جدیت است. کتاب نوشتن باید با هدف این باشد که بتواند جمعی را هدایت کرده و مسیر را برایشان روشن کند. نویسنده در این کتاب بسیار احترام اساتید خود را حفظ کرده است، احترام استاد، احترام همسر، احترام فرزند و.... چنین احترامی که ایشان برای استاد خود، مرحوم دکتر سعید کاظمی آشتیانی داشتند و دارند نشان‌دهنده تواضعی است که از هر دانشمندی انتظار می‌رود که نسبت به استادش داشته باشد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه با اشاره به بخش‌هایی از کتاب «سلول‌های بهاری» تصریح کرد: هیچ پیشرفتی بدون صبوری و تلاش، میسر نمی‌شود. به غلط، عده‌ای صبر را به عنوان خوابیدن و  تحمل کردن تلقی کرده‌اند. صبر یعنی مقاومت، یعنی اینکه محکم در میدان باشی و نتوانند خارجتان کنند و از سوی دیگر، تلاش و پشتکار است. پیام دیگر این کتاب به آنچه هستیم راضی نباشیم، حدیث معروفی است که کسی که دو روزش یکسان باشد، مغبون است. اگر امروزش بدتر از دیروزش باشد، ملعون است بنابراین چیزی که پیامبر از ما خواستند، این است که امروزمان، بهتر از دیروزمان باشد.

وی با اشاره به بخش‌های دیگری از کتاب بیان کرد: رهبری در یک دیداری که با محققان و دانشمندان داشتند، گفتند تلاش استعمارگران برای تحقیر ملت ایران، با وجود احساس ناتوانی و حقارت در جامعه‌ ایران در قرن‌های اخیر همچون سدی مانع از استفاده از مخزن عظیم استعدادهای داخلی شده است. اما با زحمات دکتر بهاروند و همکارانشان و تلاش‌های افتخارآمیزی مانند دستیابی به دانش تولید، تکثیر و انجماد سلول‌های بنیادی جنینی، اینگونه سدها می‌شکنند و ایران را به مرحله استفاده از ظرفیت بی‌پایان انسانی خود نزدیک می‌کنند. آقای دکتر، در زرورق بزرگ نشدند، ایشان از دست‌فروشی شروع کردند. «سلول‌های بهاری»، واقعا کتابی کمک‌کننده برای تغییر ماهوی در این عقیده بچه‌های امروز ما و ایجاد انگیزه در آنهاست.

ایمانیه در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به شخصیت پروانه فرزانه، همسر بهاروند تاکید کرد: ایشان یک شخصیت مثال‌زدنی و الگو برای دختران و همسران ما و حتی آقایان هستند. مشکل ما، کمبود الگو است. به همین دلیل، باید از الگوهایی که حضور دارند، استقبال کنیم. انسان‌هایی که خودشان را ساختند، بهتر می‌توانند دیگران را بسازند.

در بخش دیگری از این مراسم، فاطمه سادات لطیفی از فعالان قرآنی در حوزه زنان و خانواده در سخنانی بیان کرد: وجود پربرکت و به معنای واقعی کلمه، مبارکِ امثال پروانه فرزانه به ما زنان و دختران جوان این فرصت را می­دهد که بتوانیم یک تعریف مصداقی از نقش زن مسلمان داشته باشیم.

وی تاکید کرد: خدمتی که ما به زنان امروزمان می­توانیم بکنیم این است که امثال ایشان، یک اتفاق نباشد، بلکه یک روند باشد. یعنی در تئوری تمدن اسلامی بتوانیم روند قابل ارزیابی را تعریف کنیم که طی آن، زنان و دختران جوان ما با امثال ایشان آشنا شوند، روش و منش زندگی ایشان را ببینند، جامع­الاطراف بودن زندگی ایشان را ببینند و بتوانند الگوبرداری کنند. ما نمی­توانیم یک بذر بالقوه و توانمندی را رها کنیم، زنانمان را رها کنیم و بگوییم که این ها اگر می ­توانستند، پس باید حرکتی انجام می ­دادند. این روند، مسیری نیست که جامعه‌ای که از یک تمدن صحبت می­کند، بتواند درباره ­اش در جوامع بین­‌الملل پاسخگو باشد.

لطیفی تصریح کرد: کارهایی که دانشمندان زن در جهان انجام داده­ اند، ثمراتش فقط مربوط به خود آن‌ها یا مثلاً کشورشان نیست بلکه مربوط به تاریخ بشریت است. پس اگر ما شرایطی را برای رشد و شکوفایی زنان توانمندمان فراهم نکنیم، به نوعی وقفه­ ای در حرکت بشریت به سمت تعالی خودش ایجاد کرده­ ایم. اگر ما مسلمان هستیم، اگر ما اعتقاد داریم که در دیدگاه اسلامی زن یک انسان خردمند است و تفاوتی با مرد در انسانیتش ندارد پس باید بسترهای قانونی، فرهنگی و اجتماعی آن را فراهم کنیم.

روح‌الله نجابت نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در بخشی از این مراسم در سخنانی خطاب به بهاروند بیان کرد: به عنوان نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی، مایه مباهات ماست که دکتر بهاروند به این شهر آمدند. ان‌شالله وجود ایشان هم برای کشور پربرکت و مایه افتخار باشد و هم مدل زندگی مؤمنانه ایشان، الگویی برای جوانانی مثل من باشد که با پشتکار، تعهد و تخصص فعالیت کنیم.

در بخش پایانی این مراسم، بهنام باقری محقق و نویسنده کتاب «سلول‌های بهاری» نیز در سخنانی گفت: یکی از نکاتی که برایم سؤال بود، این صحبت این بود که بعضی از دانشمندان کشور حتی آنهایی که دلسوز کشور بودند، وقتی که که خبر دستیابی به «سلول‌های بنیادی» مطرح شد، نامه‌ای به رهبر انقلاب نوشتند که آقا باور نکنید این حرف‌ها، درست نیست، از خارج وارد کرده‌اند و این کار در کشور ما شدنی نیست که ماجرای این موضوع هم به طور مفصل در کتاب آمده است و این سؤالی که داشتم با این کتاب بر طرف شد که در واقع جوانان و دانشمندان عزیز و پرتلاش ما بودند که توانستند به این دانش مهم دست پیدا کنند.

باقری با اشاره به فعالیت‌های مرحوم پروانه فرزانه اظهار کرد: این جمله امام خمینی(ره) همیشه برای من جالب بود که گفتند «از دامان زن، مرد به معراج می‌رود»، نمی‌توانستم درک کنم که یعنی چی، نقش زن در زندگی چقدر می‌تواند باشد که مرد فقط با اتکا به زن به معراج می‌رود که این مسئله هم در جریان این کتاب و با توجه به ارتباطی که طی دو- سه با آقای دکتر بهاروند و خانواده ایشان داشتیم، برای من حل شد.

وی با اشاره به بخشی از کتاب تصریح کرد: اکنون جمهوری اسلامی نیاز به مسئولانی دارد که تا سرحد مرگ کار کنند، نیاز به چنین افراد و مسئولانی دارد تا به آن قله‌های پیشرفت علمی و تمدن نوین اسلامی دست پیدا کند. حُسن‌ختام صحبت‌هایم درباره مرحوم فرزانه است که در بستر بیماری هم به فکر رشد و پیشرفت علمی کشور بودند.

باقری در پایان سخنانش ضمن اشاره به بخش دیگری از کتاب تاکید کرد: مرحوم فرزانه وقتی همسرشان را برای سفر علمی به کشور آلمان راهی می‌کنند، خطاب به بهاروند می‌گویند وقتی ساک شما را برای این مسافرت علمی آماده می‌کنم، مانند زنانی هستم که همسرشان را به جنگ می‌فرستند، در واقع، خانم دکتر فرزانه چنین نگاه متمدنانه‌ای به مقوله علم و پیشرفت کشور داشته‌اند.

به نقل از ایکنا، کتاب «سلول‌های بهاری» که تحقیق‌ونگارش آن برعهده بهنام باقری بوده، در ۴۰۸صفحه و قیمت ۵۵هزار تومان توسط انتشارات «راه یار» منتشر شده است و علاقه‌مندان جهت تهیه آن، علاوه بر کتابفروشی‌ها، می‌توانند از طریق صفحات مجازی ناشر @raheyarpub و سایت vaketab.ir نسبت به سفارش کتاب اقدام کنند.