مصاحبه با مجری طرح بومی سازی دانش فنی و تولید ماده میکروکریستال سلولز (MCC)

۱۶ دی ۱۳۹۹ | ۱۴:۰۲ کد : ۲۶۸۷۱ پژوهشی مصاحبه
مصاحبه با مجری طرح بومی سازی دانش فنی و تولید ماده میکروکریستال سلولز (MCC)

پیرو خبر انتشار یافته در سایت خبری ایسنا (https://b۲n.ir/۸۳۹۲۲۶) مبنی بر بومی سازی دانش فنی و تولید ماده میکروکریستال سلولز در پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران مصاحبه ای با مجری طرح سرکار خانم دکتر قاسمی نژاد انجام شده است.


- سرکار خانم دکتر قاسمی‌­نژاد لطفا خودتان را معرفی نموده و در مورد طرح تحقیقاتی اجرا شده توضیح دهید.
باسلام، اینجانب سیده معصومه قاسمی‌­نژاد عضو هیات علمی گروه بیوتکنولوژی صنعتی هستم. طرح تحقیقاتی تولید نیمه صنعتی میکروکریستال سلولزی از اوایل سال ۹۹ توسط اعضای گروه پژوهشی بیوتکنولوژی صنعتی آغاز شد. پس از گذشت ۸ ماه، این تیم تحقیقاتی موفق به کسب دانش فنی تولید میکروکریستال سلولزی در مقیاس پایلوت شد. دستیابی به روش ساده و اقتصادی جهت تولید میکروکریستال سلولزی با مشخصه­‌های منطبق با استانداردهای بین المللی موجود با استفاده از منبع ارزان و در دسترس لینتر پنبه از مهمترین نقاط قوت این طرح تحقیقاتی بشمار می‌­رود که شرایط را برای افزایش مقیاس تولید محصول تسهیل کرده است.


- لطفا در مورد اهمیت این فناوری توضیح دهید. دستیابی به این فناوری چه تاثیری در حل مشکلات  صنعت کشور داشته است؟
میکروکریستال سلولز که با نام تجاری آویسل شناخته شده است، بواسطه ویژگی­ های مانند غیرسمی­‌ بودن، تجدیدپذیری، زیست تخریب­‌پذیری، زیست­‌ سازگاری و خواص مکانیکی مانند سطح زیاد، کاربرد گسترده‌ای در حوزه‌­های داروسازی، صنایع­‌غذایی و آرایشی بهداشتی به عنوان عواملی مانند بایندر، آنتی ­کیک و جایگزین چربی دارد. در حال حاضر حوزه داروسازی بویژه کاربرد در بایندر قرص بیشترین سهم بازار داخلی این محصول را به خود اختصاص داده است که بخش اعظم این نیازها از طریق واردات تامین می­‌شود. از این رو بومی­‌سازی دانش فنی تولید این محصول از اقدامات مهم در حوزه داروسازی بشمار می­‌رود. از طرف دیگر، باتوجه به قابلیت استفاده از این محصول به عنوان آنتی کیک و جایگزین چربی، توسعه فناوری تولید میکروکریستال سلولز کلیدی برای حل برخی چالش­‌های روز حوزه صنایع غذایی نیز خواهد بود. شایان ذکر است که بعد از حوزه داروسازی، بیشترین نرخ رشد بازار جهانی این محصول مربوط به حوزه صنایع غذایی است. 


- فناوری ایجاد شده در چه سطحی است و چه زمانی این ماده به تولید انبوه می رسد؟
در حال حاضر این مجموعه موفق به کسب دانش فنی تولید میکروکریستال سلولز در مقیاس نیمه صنعتی شده است. خوشبختانه با توجه به اینکه فناوری تولید این محصول منطبق با زیرساخت­‌های موجود است، محدودیت­‌های کلیدی جهت افزایش مقیاس تولید وجود ندارد. در صورت دستیابی به بازار هدف، در سال آینده افزایش ظرفیت تولید این محصول آغاز خواهد شد.
 

کلید واژه ها: معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی پژوهشکده توصعه صنایع شیمیایی سیده معصومه قاسمی‌­نژاد